Njeno veličanstvo – maskara

- -
0

maskara naslovnaRazni su preparati, koje pripadnice lepšeg pola koriste kako bi istakle svoju lepotu. U neseserima gotovo svih ženskih osoba može se naći pregršt nijansi ruževa, razni oblici i dužine četkica, mirisne note raznolikih prefinjenih parfema, ali ono što je univerzalno za svaku žensku torbicu jeste crna maskara. Garantujem da nijedna žene ne može da zamisli život bez iste. Čak i kada je bez šminke, lepo žensko lice krase tamne trepavice izvijene i izdužene uz pomoć čarobne četkice omiljene nam maskare.

Ovaj veličanstveni preparat, koje je tipičan za pripadnice ženskog pola, stvorio je muškarac! T. L. Williams je 1913. godine pomešao vazelin sa ugljenom prašinom i tu smesu prstima je naneo na trepavice svoje sestre Mabel. Tako je nastala jedna od prvih maskara. Williams se, nakon ovog poduhvata, posvetio usavršavanju i proizvodnji svog izuma, čime je nastala firma Maybelline, čiji naziv potiče od imena njegove sestre i reči vazelin.

Premda je Williams-ova maskara prestavljala pravu revoluciju u svetu šminke, nanošenje iste je bilo jako neprecizno i neuredno, te se pojavila potreba da žena umeša svoje prste, trepne svojim dugim trepavicama i usavrši ovaj proizvod. Inovaciju je unela Helena Rubinstajn, 1957. godine, kada je maskaru u prahu zamenila maskara u obliku kremastog losiona. Nova maskara pakovana je u tube u paketu sa čekicom, koja je izgledom podsećala na četkicu za zube.

stara maskara

Helena je napravila veliki korak u revoluciji maskare, međutim, njeno nanošenje i dalje nije bilo precizno, tako da se javila potreba za daljim usavršavanjem. U narednom periodu evoluirala je četkica, koja je počela da se proizvodi u obliku štapića na kojima su se nalazili žlebovi. Ubrzo, zamenjena je i ovo četkica novom, koja je bila veoma slična današnjoj.

Tek 2005. godine,  kompanija Procter & Gamble izumela je četkicu, koja je umesto najlona dobila termoplastične čekinje. Max Factor Lash Perfection je bili prva maskara sa ovakvom četkicom.

Danas, maskara predstavlja najkorišćeniji preparat za šminkanje. Postoje razni proizvođači i razne vrste maskare, poput vodootporne, zatim za volumen, za dužinu, za gustinu trepavica. Koliko god oblika da je promenila od svog nastanka, pa do današnjeg dana, maskara je uvek imala i imaće samo jedan cilj – da istakne ženstvenost, naglašavajući lepotu i zavodljivost trepavica.

Nema komentara

Odgovorite