Danas je petak 13. – Mit ili zaista nesrećan dan?!

- -
0

Danas je naširoko rasprostranjeno verovanje da je 13. dan u mesecu koji pada u petak nesrećan dan.

Ako ste toliko ogrezli u verovanju da je petak 13. nesrećan dan, te izbegavate tog dana čak i da izađete iz kuće, za vas bi se moglo reći da bolujete od paraskevidekatrijafobije.

Kako je sve počelo, teško je utvrditi. Po nekim verovanjima moglo bi se reći da tradicija o petku 13. kao zlosrećnom danu i nije tako davna, dok neka verovanja dosežu i do biblijskih vremena. Za loš imidž broja 13 i petog dana u nedelji krivi su mnogi nemili događaji iz prošlosti. Mnoge kulture širom sveta broju 13 pridaju negativni predznak i smatraju ga veoma maleroznim.

Prema nezvaničnom predanju, Eva je u petak ponudila jabuku Adamu. Tog datuma započeo je Veliki potop, a prekinuta je i gradnja Vavilonskog tornja, Isus Hrist je razapet u petak, a na tajnoj večeri bilo je 13 ljudi, s tim da je 13. apostol bio upravo Juda koji je izdao Isusa.

Strah od broja 13 neki povezuju i sa davnim norveškim mitom o dvanaestorici bogova koji su priredili večeru, na koju je nepozvan upao 13. gost, nestašni Loki, koji je uspeo da slepog boga tame, Hodera, navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva.

Veštice su se uvek, kako se verovalo u drevnom Rimu, sastajale u grupama od 12, dok je 13 učesnik okupljanja redovno bio sam đavo.

Ako trinaestoro sedne da večera, svi će pomreti u roku od godinu dana, stara je praznoverica, a jednaka je među Hindusima i vikinzima.

U starom Rimu pogubljenja su bila petkom, pa se to prenelo i na ostale krajeve, poput „dana vešala“ u Britaniji.

Turci za taj broj već vekovima ne koriste reč koja je samo u rečnicima registrovana.

Ako vas roditelji usreće imenom koje s prezimenom daje 13 slova, numerolozi kažu da ste žrtva đavoljeg broja poput Džeka Trboseka ili Čarlsa Mensona.

Najveći doprinos ovom zloglasnom spoju datuma i dana u nedelji doprineo je francuski kralj Filip IV, koji je 13. oktobra 1307, u petak, pohapsio i na lomači spalio skoro sve tadašnje vitezove Templare. U prilog tome da je petak najnesrećniji dan u nedelji ide i činjenica da su dva američka predsednika, Abraham Linkoln i Džon Kenedi, ubijeni baš na taj dan.

Strah od petka, 13. izgleda da je dugo veoma dobro ukorenjen i u Srbiji. Prema podacima od 1898. godine, kada su u Beograd došli prvi telefoni, broj 13 niko nije želeo da uzme. Spor je na kraju rešen tako što je broj 13 dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.

Ipak, petak 13. se nikada nije smatrao naročito zlokobnim pre sredine 19. veka.

Postoji mnogo predrasuda kada je u pitanju petak 13. Neki soliteri u nekim od najrazvijenijih delova sveta, na primer, nemaju 13. sprat, hoteli i bolnice nemaju sobu s brojem 13, a smatra se da je petak 13. nesrećan dan za sve ljude osim za one koji su rođeni tog dana. Neki aerodromi nemaju 13. pistu, a pukim slučajem ili baš zato što je 13. neuspela je misija na Mesec “Apolo 13”. U Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su sa 12,5. A, na trkama Formule 1 ne postoji bolid sa brojem 13. Ovaj nesrećan broj je naprasno sklonjen nakon što su dva vozača sa ovom cifrom na svojim bolidima poginula u nesreći. Broj 13 je i u Tarot kartama predstavljen kao nesrećan, naime 13. karta simbolično predstavlja smrt. A da sve ovo nije ni izbliza deo neke slučajnosti ukazuje i Hamurabijev zakon, pisan oko 1760. p.n.e. u Mesopotamiji, koji nije imao broj 13 u svojim paragrafima.

Pogledamo li zakon verovatnoće videćemo drugačije podatke o petku 13. Prema Gregorijanskom kalendaru najveća je verovatnoća da će 13. u mesecu pasti baš u petak nego bilo koji drugog dana u nedelji.

U bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta. Jedno je sigurno uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

U Španiji i Grčkoj se možda više nego mi oslanjaju na zakon verovatnoće jer oni pak smatraju da je utorak 13. nesrećan dan.

Nema komentara

Odgovorite