Ovo je naš grad: manifestacije u Kragujevcu (2. deo)

- -
1

“Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu…”

Nastavljamo da predstavljamo lepote Kragujevca – ovog puta pročitajte nastavak pisanog izlaganja o manifestacijama koje Kragujevac čine onim što jeste – prijatnim mestom za život sa istorijom na koju Kragujevčani treba da budu ponosni i znamenitostima i dešavanjima koja će ispisati novo poglavlje knjige o kragujevačkom načinu života.

Veliki školski čas

Manifestacija: Veliki školski čas

Kada: 21. oktobra

Organizator: Spomen park “Kragujevački oktobar”

O manifestaciji: Dan koji Kragujevac boji u crno dok kiša dobošari ulicama i podseća na strašna razaranja Drugog svetskog rata koji je zauvek sklopio oči nevinih, mladih ljudi. Okupatori su tada, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 građana Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve  kragujevačke gimnazije. Manifestacija se uselila na kragujevačko tlo još 1971. godine. Od tada, svakog 21. oktobra kraj spomenika podignutog u čast streljanim đacima i profesorima Prve kragujevačke gimnazije “Slomljena krila” održava se komemorativna svečanost. Za ovaj muzičko-scenski događaj biraju se dela sa pacifističkim porukama renomiranih domaćih i stranih književnika, a izvođači su najpoznatiji glumci, solisti opere i horovi.

všč

Manifestacija: Oktobarske muzičke svečanosti – OKTOH

Kada: Mesec oktobar

Organizator: Spomen park “Kragujevački oktobar”

O manifestaciji: Na redovnom meniju kragujevačkih manifestacija OKTOH se nalazi od 1975 godine. Manifestacija je posvećena kragujevačkom oktobru i smrtnim razaranjima Drugos svetskog rata. Mladi umetnici iz zemlje i inostranstva izvode dela uglednih kompozitora. Održavaju se tokom oktobra meseca u sali Prve kragujevačke gimnazije i traju više nedelja.

muzej 1

Manifestacija: Međunarodna izložba pasa svih rasa CACIB

Kada: Proleće, obično mesec april

Organizator: Kinološko društvo “Kragujevac”

O manifestaciji: Manifestacija se održava u Velikom parku i okuplja veliki broj ljubitelja pasa. Prva Međunarodna izložba pasa svih rasa u organizaciji K.D. “Kragujevac” održana je 10.06.1984. godine na kojoj je bilo izloženo 387 pasa iz 57 rasa dok je sudilo deset sudija. Od osnivanja do danas, u organizaciji K.D. “Kragujevac”, održano je 23 smotre pasa i to 10 Saveznih izložbi pasa svih rasa i 14 Međunarodnih izložbi pasa svih rasa.

izložba pasa, sa blica

Manifestacija: Zlatna iskraput po svetu na trotinetu pzd

Kada: Mesec maj

Organizator: Pozorište za decu

O manifestaciji: “Zlatna iskra” je međunarodni lutkarski festival malih formi. Postoji od 1994. godine.  Festival je takmičarskog karaktera. Pokrovitelji su Skupština grada Kragujevca i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Manifestacija: Šumadijski dani šljive

Kada: 1. i 2. avgust

Organizator: meštani Stragara i Grad Kragujevac

O manifestaciji: Manifestacija je poljoprivredno-turističkog karaktera. U okviru manifestacije bitan deo zauzimaju takmičenja u pečenju rakije, proglašenje najbolje rakije i najboljeg kazanđžije, gulašijada, stručne tribine o voćarstvu i seoskom turizmu i sl.

dani šljive

Manifestacija: Dečje sportske igre

Kada: Period letnjeg raspusta

Organizator: Sportsko udruženje “Dečje sportske igre Kragujevac”

O manifestaciji: Cilj ove manifestacije je animiranje mladih, obogaćivanje i omasovljavanje njihovih fizičkih aktivnosti kroz sportske turnire na kojima glavne zvezde postaju najmlađi sugrađani.

deca

Manifestacija: Arsenal fest

Kada: Mesec jun

Organizator: Dom omladine

O manifestaciji: Festival spaja moderne muzičke pravce – reggae, dub, funky, alter rock, electro, indie, acid-jazz, world music, uz brojne prateće sadržaje poput književnih promocija, debata, filmskih i video projekcija, klupskih svirki, izložbi i sl. Organizuje se u ambijentalnoj celini “Knežev arsenal“.

RITAM GRADA S press online

Manifestacija: Šumadija fest

Kada: Mesec avgust

Organizator: Udruženje građana “Kreativni edukativni centar” i “Omladina Šumadije”

O manifestaciji: Šumadija fest je dvodnevna manifestacija koja pored muzičkih događaja uključuje i aktivnosti iz umetnosti , sporta i ekologije.
Zvanično prvi festival je održan 27.08.2011. i promovisao je različite muzičke pravce . Motiv za pokretanje festivala je da se u srcu Šumadije pokrene dodađaj koji će se svake godine dešavati u isto vreme i koji će doprineti kvalitetnijem društvenom životu mladih i okupiti veliki broj domaćih i stranih posetilaca.

Na prvom Šumadija FEST-u nastupali su : Dark Sky , Nikad Spremni , Boneyard , Istok Iza , Yu Grupa , Sunshine , Sevdah baby , Dj Flip i DJ Muki.
Drugi Šumadija FEST je trajao dva dana a nastupali su :
Zabranjeno Pušenje, Orthodox celts, Čovek Bez Sluha , Star Inc , Empathy , The Bite , Brainwashed, Deadly Mosh, Dj Muki & Lane (Sax), DJ Marko Djordjević , Makao Band , TDI Radio Party Crew( DJ Kizami, DJ Marko Španac, DR Love).

Sumafest promo.mpg_000007779

Izvori fotografija: Press Online, blic.rs, www.expanzium.blogspot.com

1 komentar

  1. I opet izostavljate Vaskrs u parku Ilina voda. Kakva je da je – manifestacija je zaslužila da bude spomenuta. Zbog toga što je nakon rata sistematski upropašćeno (a od 60-ih definitivno zamenjeno Šumaricama), niko više i ne zna da je Ilina voda najstarije kragujevačko izletište.

Odgovorite