Osam romantičnih filmova koje ćete obožavati

- -
0

black-and-white-boy-cinema-couple-kiss-love-Favim.com-103988“Ti si moj život, Holi. Ali ja sam samo jedno poglavlje u tvom. Biće ih još. Obećavam ti. Sad dolazi jedno veliko. Nemoj se bojati da se zaljubiš ponovo. Gledaj dobro sve znakove, jer nikada ne znaš kada će ti se završiti život. P.S. Uvek ću te voleti!”

Da li vam je poznato odakle (i od koga) dolaze ove reči? Predlažemo vam da veče provedete uz neki od filmova koje vam predstavljamo. Bilo da ste u srećnoj vezi, samo zaljubljeni ili slobodni ova filmska ostvarenja jednostavno vraćaju veru u ljubav.

Predlog 1: DIRTY DANCING

dirty dancing

“Prljavi ples”je američki romantični film iz 1987. Autorka scenarija je Elenor Bergstin, a film je režirao Emil Ardolino. Glavne uloge igraju Patrik Svejzi i Dženifer Grej.

Film ispisuje priču o sedamnaestogodišnjoj Bejbi koja provodi praznike sa svojim roditeljima u odmaralištu, a za to vreme se zaljubljuje u instruktora plesa, Džonija. . Prvi ples. Prva ljubav. Najbolje vreme života, ali i problemi zvani – roditelji i sredina.
Predlog 2: P.S. I LOVE YOU
2

Neki ljudi čitavog života čekaju srodnu dušu. Ali ne Holi i Geri.Zaljubljeni od detinjstva, u stanju su da jedno drugome završe rečenicu i smeju se čak i kada se svađaju. Niko ne može da ih zamisli jedno bez drugog.Dok se ne dogodi ono nezamislivo. Gerijeva smrt skrhala je Holi. Ali uoči njenog tridesetog rođendana, Geri joj se vraća. Ostavio joj je hrpu poruka kojima nežno vodi Holi kroz njen novi život bez njega, a svaku poruku je završio sa: „P. S. Volim te.“

Kako godina prolazi, postepeno čitanje poruka istovremeno je razvedrava i navodi na preispitivanje. Čovek koji je poznaje bolje nego što samu sebe zna, pokušava da je nauči da život teče dalje. Uz pomoć prijatelja i svoje bučne voljene porodice Holi ponovo uči da se smeje, plače, peva, pleše – i postaje hrabrija nego ikada.

Predlog 3: NOTEBOOK
3
“Beležnica” prati neizvesno putovanje mladih ljubavnika, Noe Kalouna i Eli Hamilton, koji su imali strasnu letnju romansu i, posle godina razdvojenosti prouzrokovanih ratom, neočekivano se pronašli i ponovo sjedinili. Priča o neopisivoj ljubavi, preprekama i strastima otkrivena je jednoj ženi decenijama kasnije. To joj je otkrio čovek koji ju je redovno posećivao i čitao joj priče iz misteriozne beležnice.

Dobitnik Oskara, producent Mark Džonson, i producent Lin Haris prvo su pročitali priču Nikolasa Sparksa “Notebook”. Posle toga prošlo je sedam godina dok nije došlo do realizacije ove filmske priče. Knjiga je postala bestseler u Njujorku.

Iako je priča smeštena u 1940. godinu, kada se razvija ljubavna priča dva glavna lika, sve počinje i završava se u sadašnjem vremenu. “Na početku filma je sve mogućnost, mnogo prilika, ali tokom filma nestaje nevinosti. Čak i više od toga: gubitak života, nade i ideala. “Beležnica” je ljubavna priča kakvu odavno nismo videli na ekranu.

Predlog 4: GONE WITH THE WIND

4

“Prohujalo s vihorom”  slavna je američka ljubavna istorijska drama iz 1939. godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu koji je napisala Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara koja odrasta tokom i nakon Američkog građanskog rata nakon čega se zaljubljuje u Rhetta Butlera.

Film je  vremenom postao jako slavan i hvaljen – 1989. godine zbog “kulturnog značaja” uključen je u Državni filmski registar SAD-a, dok ga je Američki filmski institut stavio na 4. mjesto na listi “100 godina… 100 filmova” te na 4. mjesto na listi “10 najboljih epskih filmova”.

Predlog 5: A WALK TO REMEMBER

5

Priča sa (ne)srećnim krajem! Ovo je filmsko ostvarenje koje će vas naterati da poverujete u magiju ljubavi.

Reč je o američkom ljubavnom filmu iz 2002. godine temeljen na istoimenom istoimenom romanu Nicholasa Sparksa. Režirao ga je Adam Shankman u produkciji Denisa DiNovija i Hunta Lowryja za Warner Bros. a glavne uloge tumače Shane West i pop pevačica Mandy Moore.

Predlog 6: CASABLANCA

6

Na listi Američkog filmskog instituta, ali i na mnogim drugim listama, film Kazablanka, iz 1942. godine nalazi se na prvom mestu najromantičnijih filmova svih vremena i među 100 najboljih američkih filmova. Od 1988. godine, čuva se u Nacionalnom filmskom registru u Kongresnoj bibilioteci.

Na prestižnom takmičenju za Oskar, 1943. godine, film je nominovan u osam kategorija a dobio je tri Oskara, za najbolji film, produkciju i režiju. Dve replike iz ovog filma – “Sviraj to ponovo, Sem” i “Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva” se nalaze na listi najviše korišćenih filmskih replika u svakodnevnom životu.

Glavni glumci, Hemfri Bogart i Indgrid Bergman odavno nisu među nama, on je preminuo 1957. godine, a Ingrid 25 godina posle njega, 1982. godine, od raka dojke.

Predlog 7: SPLENDOR IN THE GRASS

7

Radnja filma odigrava se u Kanzasu dvadesetih godina prošlog veka, lepa i siromašna Vilma Din Lumis zaljubljuje se u bogatog naslednika Bada Stampera. Sukob između konzervativnog ponašanja, želje da udovolje roditeljima i ljubavi koju osećaju jedno prema drugom dovešće Dini do psihološkog kolapsa.

Možda niste gledali “Sjaj u travi” ali sigurno se sećate pesme iz filma koju smo ispisivali u spomenarima uz nevešto nacrtana srca.
“Sada, kada ništa na svetu
ne može vratiti dane prohujalog leta
naš sjaj u travi i blještavost sveta,
ne treba tugovati,
već tražiti snage u onom što je ostalo
i s tim živeti.
Zaboravimo, ne radi nas,
ne radi zaborava,
već zaboravimo da smo se voleli,
da smo se svađali i da smo bili krivi…”
Predlog 8: PEARL HARBOR
8
“Perl Harbor” je ratni film iz 2001. režisera Majkla Beja sa Benom Aflekom, Džošom Hartnetom, Kejt Bekinsejl i Kjubom Gudingom mlađim u glavni ulogama. Sjajna, emotivno silovita i nepredvidiva ljubavna priča koja ukršta sudbine troje mladih ljudi!

Nema komentara

Odgovorite