Oprez: vožnja pod prehladom opasnija od vožnje u pijanom stanju

- -
0

prehladaAlkohol i volan nikada zajedno – stavka broj jedan koju svaku vozač treba da usvoji, poštuje je i nauči kao “Oče naš”. Međutim, ukoliko je za verovati grupi naučnika i istraživanju kojim je rukovodio  profesor Endi Smit sa univerziteta “Kardif” prehlade su pijanstvo stavile u drugi plan, kada je reč o uzročnicima saobraćajnih nezgoda i ugrožavanju tuđeg i sopstvenog života.

Zbog prehlade ljudski refleksi su u velikoj meri usporeni i može doći do ozbiljnih posledica. Prehlađenom čoveku  potrebno je više vremena da se zaustave od drugih, više se sudaraju sa kolima ispred njih i manje su svesni potencijalnih opasnosti na putu.

Sve navedeno je posledica kijanja, koje podrazumeva zatvorene oči, često suzne i “teške”. Jeste li znali da samo “apćiha” izaziva prekid vida u trajanju od tri sekunde? Složićete se da je to predugo kada je čovek za volanom.

U istražvivanju se ističe podatak da prehlada ili grip usporavaju reakciju za 36 milisekundi, a da konzumiranje veće količine alkohola od maksimalne granice usporava vreme reakcije za 15 milisekundi.

Nema komentara

Odgovorite