Zgrada Stare skupštine u Kragujevcu

- -
0

stara skupstinaNa ivici porte, kraj stare Miloševe crkve, nalazi se zgrada Stare skupštine, jedan od najznačajnijih spomenika kulture u ovom delu Srbije.

U vreme kada je Kragujevac bio prestonica Srbije, u porti kraj Miloševe crkve održavane su sednice prvih naših narodnih skupština. Tu su podnošeni izveštaji o stanju i radu u narodu, birani deputanti za Carigrad i Petrograd, sastavljane diplomatske note za sultana ili ruskog cara i uopšte rasparavljalo se o pitanjima vezanim za sudbinu naroda u prvoj polovini 19. veka.

Skupštinska zgrada, koja je do danas sačuvana, podignuta je u vreme prve vladavine kneza Mihaila Obrenovića. To je prizemna, pravougaona građevina, koja je vremenom pretrpela izvesne prepravke i dogradnje ali je u osnovi zadržala prvobitan izgled. Čitavom zgradom dominirala je prostrana sala sa stubovima koja je služila za skupštinska zasedanja. Na tom mestu, u toj sali, tumačene su političke i socijalne ideje i donošene veoma značajne državne odluke.

Najznačajnija sednica Skupštine održana je na Sretenje 1835. godine, kada je Srbija dobila prvi demokratski  Ustav, Sretenjski Ustav, čiji je tvorac bio knežev sekretar Dimitrije Davidović.

Pored ove značajne sednice, još dve su imale veliki značaj za Srbiju. Prva je iz 1876, a druga iz 1878. godine. U avgustu 1876. godine, skupština na zasedanju donosi sudbonosnu odluku da se Turskoj objavi rat. Rat je završen Berlinskim ugovorom 1878. godine. Tada je na skupštini u Kragujevcu, na istom mestu sa koga je objavljen rat, pročitan Berlinski ugovor, koji je pored značajnog teritorijalnog proširenja Srbiji doneo međunarodno priznanje, nacionalnu slobodu i nezavisnost.

Kao i crkva, i Stara skupština se nalazi pod zaštitom države i kategorisana je kao dobro od velikog značaja.

Slične vesti

0

Nema komentara

Odgovorite