Prva kragujevačka gimnazija

- -
0

Prva kragujevacka gimnazijaGimnazija u Kragujevcu, prva školska ustanova ove vste u Srbiji, osnovana je 1833. godine. Jedna je od najmonumentalnijih školskih ustanova iz 19. veka, ne samo u Kragujevcu, već u čitavoj Srbiji.

Velika škola, kako se u početku zvala, počela je sa radom novembra 1833. godine, i imala je 34 učenika i jednog profesora, 1835. godine dobija ime Gimnazija. Kako se razvijalo školstvo u Srbiji, tako se i Gimnazija razvijala, a 1838. godine je imala šest razreda.

Ipak, odlaskom dinastije Obrenović sa prestola, i povratkom dinastije Karađorđević, 1842, Gimnazija u Kragujevcu biva ukinuta sve do 1845. godine. Te godine je na molbu kragujevačke Opštine, Ministarstvo prosvete, premestilo iz Čačka polugimnaziju, koja je u prvo vreme radila u „Gostinskom konaku“. Zbog konstantnog porasta broja učenika, polugimnazija je često menjala zgrade, u jednom periodu je radila u porti Stare crkve.  Tek 1862. godine, otvaranjem petog razreda, ponovo je stekla status Gimnazije.

Zgrada, u kojoj se nalazi do danas, sagrađena je 1887. godine i sastoji se iz prizemnog i spratnog dela. U osnovi je u obliku ćirilićnog slova P. Središni deo glavne fasade je jako naglašen i posebno dekorativno obrađen. Na njemu dominiraju široki lučni otvori prozora, sa kitnjastim vencima i drugim ukrasima rađenim u klasicističkom stilu. Posebno se u spratnom delu izdvajaju monumentalni korintski stubovi, koji daju specifičan izgled čitavoj građevini.

U periodu od 1833. do danas, đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije bile su mnoge znamenite ličnosti, koje su pisale našu istoriju. Među njima su Radomir Putnik, Đura Jakšić, Radoje Domanović, Svetozar Marković, Živojin Mišić i mnogi drugi.

Prva kragujevačka gimnazija, nalazi se pod zaštitom od 1970. godine, a kao kulturno dobro od velikog značaja je kategorisana 1979.

Nema komentara

Odgovorite