Knez Mihailo Obrenović

- -
0

Mihailo_ObrenovićMihailo Obrenović je rođen 4. septembra 1823. godine u Kragujevcu, bio je najmlađi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice.

Posle završene škole, Mihailo se zajedno sa majkom, kneginjom Ljubicom, seli u Beč, da bi se posle smrti svog starijeg brata Milana, koji je vladao svega mesec dana, vratio u Srbiju, 1839. godine. Iako maloletan, Mihailo je prvi put postao knez Srbije, ali je njegova prva vladavina trajala samo 3 godine, kada su ga Ustavobranitelji predvođeni Tomom Vučić – Perišićem, smenili  i na njegovo mesto doveli Karađorđevog sina Aleksandra.

Mihailo se posle smene povukao iz Srbije, zajedno sa svojom majkom, kneginjom Ljubicom. Izvesno vreme je proveo u Banatu na imanju svoje sestre Savke, da bi posle smrti kneginje Ljubice, otišao u Beč, kod kneza Miloša. Za vreme izgnanstva, Mihailo je dosta putovao po Evropi, i u to vreme je važio za jednog od najobrazovanijih evropskih plemića . U Beču se 1853. godine oženio mađarskom groficom Julijom Hunjadi.

Drugi put je došao na presto 1860. godine, posle smrti svoga oca Miloša, i odmah je po dolasku na vlast imao jasnu viziju o tome kojim bi putem trebala Srbija da krene.

Ukinuo je “Turski ustav”, reformisao je vojsku i svim diplomatskim sredstvima pokušao da protera Turke iz Srbije. I do 1867. godine, Mihailo je uspeo da protera Turke iz gradova , a Sultan mu je svečano, 18. marta 1867. godine, predao na upravu sve srpske gradove. Knez Mihailo je, za vreme svoje druge vladavine, u Srbiji zaveo apsolutizam, i dosta uzdigao Srbiju, Često je posećivao svoj rodni grad gde je i sagradio svoj konak, koji se očuvao do danas, u Beogradu je, 1868., osnovao Narodno pozorište.

Ipak, knez Mihailo je zbog svog načina vladavine stekao veliki broj neprijatelja, koji su spremali zaveru protiv njega. U nedelju 29. maja 1868. godine, u beogradskom parku Košutnjak, zaverenici su ubili kneza Mihaila Obrenovića, dok je sa svojim ađutantom i svojom rođakom bio na izletu. Na njega su pucala braća Radovanović, za koje se pričalo da su rodbinski bili povezani sa Karađorđevićima.

Knez Mihailo je sahranjen u Sabornoj crkvi u Beogradu, a pošto nije imao potomstvo, na presto je doveden, tada još maloletni, Milan Obrenović, njegov rođak, koga je Mihailo školovao i vodio računa o njemu.

Nema komentara

Odgovorite