Kragujevački ribolov: Priroda, mir i bogat riblji fond

- -
1

RIBOLOV-1Posle predstavljanja Kragujevca kao centralnog mesta srpskog lova, danas vam donosimo priču o ribolovu u prestonici Miloša Obrenovića. U Kragujevcu ribolov je moguć na jezerima (na teriroriji grada i van), ali i na planinskim rekama.

Ljubiteljima ribolova na raspolaganju stoji pregršt mogućnosti, počev od Gružanskog jezera, jezera na Bubnju, Šumaričkog jezera i jezera u Stragarima, pa do planinskih reka – Jasenice, Srebrnice i Kameničke reke.

Najzastupljenije ribe su: šaran, som, štuka, babuška, bodorka, tolstolobik, amur, smuđ, američko somče, deverika, klen, linjak, potočna mrena, beovica i potočna pastrmka.

Klen – ulov vredan pažnje

Pripada šaranskom rodu (ciprinide). Naraste, mada retko i do tri kilograma, međutim, primerci do dva kilograma češće se nađu okačeni na udicu i smatraju se, sa pravom, ulovom vrednim pažnje.

Najviše uspeha u lovu klena imaćete ako koristite prirodne mamce – na plovak u „vožnji“, ali tako da ostanete neprimećeni, ili u lovu titrajem – na pec. Jer, klen je jatna riba, pa je dovoljno da predvodnik signalizira opasnost i svi će se razbežati. Slično se dešava kada iz jata izvučete bar jednog krupnijeg. Tada slobodno promenite mesto, pa ponovo navratite za sat ili dva kasnije.

Deverika – ukusan obrok

Nalaze li se na vašoj trpezi različite vrste ribljeg mesa?pecena deverika

Deverika pečena u rerni je veoma ukusna i ne zahteva previše kulinarske pažnje.

Potrebni sastojci: deverika, jedam decilitar ulja, dva čena belog luka, peršun, so i biber. (obrok za četvoro)

Priprema: Ribu dobro očistiti, oprati i obrisati suvom krpom. Nožem zarezati po leđima na svaki centimetar, a zareze špikovati belim lukom i peršunom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Preliti uljem i peći u rerni 45 minuta na 200°C. Pred posluženje dekorisati po želji.

Omiljena mesta ribolovaca

Gružansko jezero sa 934 hektara površine, predstavlja najveću veštačku akumulaciju ove vrste u Srbiji. Do jezera vode saobraćajnice iz pravca Kragujevca, Čačka, Knića i Kraljeva. Teritorijalno pripada Kniću.

Bubanjsko jezero se nalazi u urbanoj zoni grada. Površina jezera je 3,55 hektara.

Šumaričko jezero površine je 22 hektara. Do jezera se dolazi magistralnim putem Kragujevac – Gornji Milanovac.

Jasenica (84,7 km) je vodom najbogatija reka u Šumadiji.

Srebrnica (12 km) je čista planinska reka. Riblji fond čini i potočna pastrmka, što govori o nezagađenosti reke.

FOTO: blog.velickovic.net, Press online

 

1 komentar

  1. Prvo, svaka pohvala za internet portal koji je kod preuzimanja fotografija u javnom domenu spreman da ispoštuje autorska prava i licencu objavljenu na sajtu !

    Nažalost, stvarnost demantuje činjenice koje ste objavili u tekstu. Od voda koje ste pomenuli, ribolov ima smisla uglavnom na Gružanskom jezeru, dok su reke koje navodite osiromašene i vodom i ribljim fondom (konkretno, Kamenička reka je bez vode tokom većeg dela godine).

Odgovorite