Danas je Svetski dan šale

- -
0

smeh-4rd“Ako imaš prijatelja bez osmeha, pokloni mu svoj.“

Ovog jutra ovo je prva, na dugačkom spisku obaveza, a evo i zašto:

Danas se obeležava Svetski dan šale uz neizbežno “aprililili” ali poreklo i istorijat ovog “praznika šale i smeha” nije poznato.

Jedna teorija prvoaprilske šale dovodi u vezu sa usvajanjem Gregorijanskog kalendara, kada je izraz “aprilska luda” pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Jullijanskog kalendara.

Smeh je najbolji lek, pa i ne čudi mišljenje da koreni praznovanja Svetskog dana šale sežu do starog Rima, poznatog po tome što su tamnošnji žitelji umeli sebi i drugima da prirede izvanrednu gozbu – različite šale.

Ipak, postoji verovanje da se svojevrsni “narodni praznik” pojavio u Evropi krajem epohe srednjeg veka i da je predstavljao “Dan svih luda”, koji je bio praćen opštenarodnim veseljem.

Koliko ljudi, toliko ćudi (i osmeha) pa nas priča o Svetskom danu šale vodi i u 1564. godinu i to na teritoriju Francuske, gde se za “nasamarene” ljude govorilo da su dobili “aprilsku ribu”.

Englezi navode da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april nazivaju “Danom svih glupaka”.

Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila, međutim, ako to rade posle tog vremena, onda i sami postaju aprilske lude.

Muzej šala u San Dijegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom. Ta šala odnosi se na američki državni radio koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Ričarda Niksona za predsjedničke izbore pod motom: “Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti”!

Medijske kuće oblikuju realnost, ali čak ni one “najozbiljnije” nisu odolele prvoaprilskom duhu. Da li vam je poznato da je BBC 1957. godine gledaocima plasirao reportažu o švajcarskom drveću na kojem rastu špagete?

Holandska državna televizija je 1955. godine obavestila je mnjenje da se srušio toranj u Pizi. Zabrinuti ljubitelji umetnosti, turizma i kulture tog 1. aprila uputili su brojne pozive redakciji sa namerom da dobiju što više informacija o “nesreći”.

Burger King, lanac restorana brze hrane, našalio se sa ljubiteljima slasnog zalogaja i u novinama “Today” objavio da je dizajnirao hamburger namenjen isključivo levorukom delu ljudske populacije. Novi hamburger sadržao je iste sastojke, samo su začini zarotirani za 180 stepeni. Iz “Burger Kinga” stiže informacija da je nekoliko dana posle “lažnog” marketing napora mendažmentu kompanije upućeno bezbroj porudžbina novog proizvoda – od levorukih ljudi, naravno.

Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni Srbiju, pa se često u medijima moglo naći ponešto što je iznenadilo čitaoce, a jedna od šala koja se najčešće spominje objavljena je 1964. godine u “Politici ekspres” i odnosila se na to da legendarni fudbaler Dragoslav Šekularac “prelazi” u “Partizan”.

Nema komentara

Odgovorite