Da li ste meteoropata?

- -
0

Da li je meteoropatija zaista bolest ili obična umišljotina? Mišljenja su podeljena, ali onima koji imaju zdravstvene tegobe svaki put kad se menja vreme to nije neka uteha. Da li vam puca glava od bolova kada se iznenada promeni vreme? Postajete loše raspoloženi, melanholični i razdražljivi kada je oblačno?

Možete misliti da je to samo slučajnost i retka manifestacija, a možda ste zapravo pravi meteoropata.

Meteoropatija se drugim rečima može opisati kao bolest loših vremenskih prilika. Ogleda se u činjenici da mnogi ljudi,  usled promena vremena, osećaju blaže ili teže zdravstvene tegobe.

Da li ste i Vi meteoropata?

Da biste dobili odgovor na ovo pitanje potrebno je da znate ponešto o simptomima meteoropatije.

 •  Mentalni simptomi se ogledaju kroz promene raspoloženja, umor, pospanost, lošu koncentraciju, nesanicu, nervozu.
 • Fizički simptomi uključuju glavobolje, bolove u zglobovima, mučninu, bolove u mišićima ili u predelu nekih rana i povreda koje us zarasle.

Na meteoropate najviše utiču:

 •         vlažnost vazduha
 •         promene vazdušnog pritiska
 •         promene temperature vazduha,
 •         svetlost.Prevelika toplota ili hladnoća čine da nam bude neprijatno, a onda nam ni raspoloženje nije najbolje.Oblačni dani bez svetlosti  čine da i sami postanemo tmurni.

  Vlažnost vazduha može da smeta osoba sa respiratornim problemima i da im oteža disanje.

  Vazdušni pritisak i njegove promene utiču  na osobe koje boluju od srčanih oboljenja. Oni mogu osetiti ubrzan rad srca, aritmiju, promene u visini krvnog pritiska usled sužavanja ili širenja krvnih sudova. Promena vazdušnog pritiska , a posebno njegovo opadanje, utiču na to da se voda i vazduh u našem telu šire. Naše telo čini čak 80% vode i to nije zanemarljiv uticaj na organizam . Kod nekih ljudi proći će neprimećeno , a kod meteoropata može izazvati snažan osećaj napetosti i neprijatnosti.
  Evo nekoliko saveta kako da smanjite loš uticaj:

  • Nabavite čajeve koji smiruju živce i opuštaju mišićeLavanda je zakon na ovom polju, a pomoći će i kantarion, kamilica i  glog.
  • Bavite se fizičkom  aktivnošću i izađite iz kuće ponekad i po lošem vremenu. Sneg i kiša neće vas otopiti! Naučite da  volite loše vreme i nađite neki način da uživate u njemu.
  • Nemojte praviti drastične razlike u temeparaturi u prostoru u kojem boravite u odnosu na onu napolju. Pokušajte da držite sobnu temperaturu na 20 stepeni, pa i malo više ako je napolju nenormalno toplo.
  • Istrenirajte telo ne temperaturne razlike. Posetite saunu ili pregurajte topao dan bez klime, praktikujte povremeno tuširanje naizmenično toplom pa hladnom vodom.

  Ipak, moramo priznati da meteoropatija nije umišljena. Vreme definitvno ima uticaj na naše zdravlje i raspoloženje. Možemo pokušati da promenimo sebe, ali ne i vreme.

  U svakom slučaju, onda kada krenete negde i kada vam se komšinica požali da je boli glava jer će se sigurno promeniti vreme, nemojte je odmah dati etiketu sujeverne žene i hipohondra. Obratite pažnju na ono što vam govori. Možda ćete na osnovu toga znati treba li da se vratite po kišobran.

Nema komentara

Odgovorite