25 zanimljivih ideja za farbanje uskršnjih jaja

- -
1

Ukrašavanje jaja je stara tradicija u mnogim kulturama širom sveta. U Južnoj Africi, arheolozi su našli 60.000 godina stara  jaja noja ukrašene sa dekorativnim oznakama. Iz godine u godinu tehnika dekorisanja jaja napreduje. Koliko god puta farbali jaja za Uskrs, pred svaki praznik ponovo pravimo planove kako želimo da  izgledaju uskršnja jaja, trudimo se da budu što šarenija i deci što zanimljivija. Ideja ima mnogo, teško je odabrati, a mi vam prenosimo neke koje su nam se veoma dopale. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih, koji mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

SALVETE – Za ukrašavanje jaja salvetama potrebne su vam lepe salvete, sa zanimljivim motivima. Makazama pažljivo isecite motiv sa salvete, pa razdvojite salvetu na slojeve, koristite tanki sloj salvete na kome je slika. Za ovakvo farbanje jaja potrebna su vam kuvana, ohladjena jaja. Jedno belance penasto umutite viljuškom. Stavite motiv salvete na željeni deo jajeta, pridržavajte salvetu jednom rukom, a drugom pažljivo četkicom nanesite belance od sredine prema krajevima slike sve vreme ravnajući sliku četkicom, dok se salveta ne natopi belancetom i zalepi za jaje. Ostavite ukrašena jaja da se belance potpuno osuši, a zatim jaja premažite uljem da se lepo sijaju.

MRAMORNA JAJA – Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

GUMICE – za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

OBLICI – Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

Na skuvana jaja lepkom nanesite krugove, a onda jaje uvaljajte „gliter“ sjaj za jaja.

 
DŽAK – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

TRADICIJA – Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

ULJE – U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

MRVICE – Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

ŠLJOKICE – Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

KREP PAPIR – Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Modifikacija ideje sa džakom od krompira, samo što se koriste čipke i gaze, koje imaju nežan motiv. 

 
BRZO I LAKO – U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

IZGREBANO JAJE – Ako se jaje ne farba ravnomerno, negde boja uhvati jače a negde manje, izvadite ga iz farbe i žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.

BUBAMARA – Ofarbati jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutiti jedno belance viljuškom i četkicom praviti tufne na ofarbanom jajetu. Uvaljati u mak.

KANAP dužine 30 cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Uzeti drugi kanap, namočiti u drugu boju i ponoviti postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.

Za ovu sjajnu ideju potrebni su vam samo dečiji flomasteri, a možete jaja ukrasiti zajedno s decom.

 
ČIPKA – jaja skuvati, obmotati najbolje najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja ali ne previše da ne pukne, i spustiti u pripremljenu boju.

JAJA NA PARI – Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 – 3 cm vode, na šerpu staviti cediljku, đevđir ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

TEMPERA – Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.

ZRNEVLJE – Kuvana jaja mogu se premazati lepkom ili belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča, I drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni ili neki drugi lak.

VOŠTANE BOJE – Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

Trik koji će vam sigurno upaliti – ako su vam neka jaja pukla tokom kuvanja ili bojenja, iskoristite objenu koru – izmrvite je i uz pomoć lepka pravite mozaik. 

 
SVILA – isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Voditi računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotati u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu, vezati gumicom. Kuvati 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.

STIKERI – već ofarbana jaja možete ukrasiti manjim stikerima, najbolje onima sa štrasom.

 

U komentaru linka priložite sliku Vaših uskršnjih jaja. Najlepša ćemo objaviti kao sliku.

 
SAVETI ZA POČETNIKE
* Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
* Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi recept je da se u vodu stavi so, i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.
* Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.
* Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.
*Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namenu.

Slične vesti

1 komentar

  1. Farbanje jaja je paganština, na Hilandaru ih niti farbaju niti jedu, kao što ne jedu ni mleko i meso. Pritom su izuzetno nezdrava tj. jedno jaje ima isti efekat na organizam kao pet cigareta! Svirepost industrije jaja je posebna priča.

Odgovorite