U ritmu plivačke nade Ksenije Jovanović

- -
0

ksenija jovanovicU susret otvaranju najmodernijeg zatvorenog bazena, koji će naročito koristiti mladim plivačkim nadama, razgovaramo sa Ksenijoj Jovanović, čiji je najveći san bio upravo zatvoreni bazen u Kragujevcu gde će moći redovno da trenira i da se uspinje ka samom plivačkom vrhu. Upoznajte mladu Kseniju, koja zna da ostvaruje svoje snove stisnutih zuba i uz metod “plivaj najbrže što možeš”!

 

Zdravo, Ksenija možeš li da se predstaviš našim čitaocima?

Zovem se Ksenija Jovanovć. Imam 12 godina. Idem u Osnovnu školu “Radoje Domanović”. Odličan sam đak. Treniram plivanje nešto duže od 6 godina.Treniram u PK ” Radnicki”. Počela sam sa željom da naučim da plivam, ali je vrlo brzo, plivanje postalo moja velika ljubav !

Pored školskih obaveza, kako nalaziš vreme za sport ?

Jako je teško, pošto do sada nismo imali zatvoren bazen u gradu. Putovali smo u Jagodinu,Paraćin i poslednjih godinu dana u selo Potočac, koje je 75km udaljeno od Kragujevca. Odlazim četiri puta nedeljno na treninge: vikendom, i dva puta tokom radne nedelje, u noćnim satima. Put i trening traju ukupno šest sati ! Pored “mokrih” imam i “suve” treninge tri puta nedeljno. Na sve to, i školske obaveze, i vreme koje moram da odvojim za spavanje, kako bih bila odmorna za sve ove napore. Ali moja ljubav prema plivanju je toliko velika, da sam uspela da se do sada izborim sa svim teškoćama.

Postigla si sjajne rezutate, možeš li nešto više o tome da nam kažeš?

Prve medalje sam osvojila nakon devet meseci treniranja. Bile su to dve bronzane medalje u Nišu, koje su mi jako drage! Sada imam oko 200 medalja i tri pehara. Najdraže su mi medalje sa ovogodišnjih državnih prvenstava u kategoriji mlađih pionira: jedna srebrna i tri bronzane. Sa nepunih devet godina, kao najmladja učesnica, isplivala sam Ohridski maraton. Već tri godine u svojoj kategoriji na prvenstvima Centralne Srbije nisam izgubila ni jednu trku. Mnogo puta na takmičenjima je bilo teško trkati se sa najboljim devojčicama u Srbiji, koje imaju daleko bolje uslove od mene za treniranje. Ali kada stanem na startni blok, niko me ne pita da li imam ili nemam bazen u svom gradu, stisnem zube i plivam najbrže što mogu!

Da li postoji nešto čega se odričeš da bi jednog dana bila broj jedan u plivanju?

Svaki vikend od moje šeste godine je bio posvećen treningu, znači nikada nisam imala slobodan vikend proveden kod bake i deke, sa društvom ili sa roditeljima i sestrama!!! Vrlo malo sam imala vremena za druženje sa svojim vršnjacima.

Šta voliš da radiš kada nisi na treningu i ne učiš?

Volim da slušam muziku, igram igrice na kompjuteru, da “visim” na fejsu ili da se zabavljam sa sestrama i roditeljima…

Šta bi poručila budućim kolegama, ali i svim čitaocima našeg portala?

Prvenstveno bih im poručila da se svakako bave sportom a pogotovu plivanjem, jer sport podstiče ono najbolje u svakom od nas. Roditelji su mi uvek govorili a i ja sam se već u to uverila, da ću se kroz bavljenje sportom bolje pripremiti za sve eventualne teškoće koje me očekuju u životu ! U sportu treba uživati ali je i veoma važno biti veoma uporan. Svaki rad i trud moraju dati rezultate!

I za kraj, šta jedan plivač treba da ima da bi bio najbolji i kakvi su ti planovi za budućnost?

Treba da voli vodu i plivanje, da bude uporan, sluša trenera i mnogo razmišlja. Potrebno je da se hrani kao sportista, da se dovoljno odmara i da sebi postavi najviše ciljeve. Zahvaljujući novom bazenu, nadam se da ću već tokom iduće godine znatno više i kvalitetnije trenirati i uspeti da uđem u uži izbor za Reprezentaciju Srbije za Olimpijske igre mladih (EYOF 2013). To su planovi za bližu budućnost, što se tiče plivanja. Naravno, u nekim narednim godinama svakako bih volela da se bar jednom popnem na pobedničko postolje na evropskim i svetskim prvenstvima a posebno na Olimpijskim igrama. Još kada bi se svirala himna Srbije u moju čast… Nadam se da ću kroz moje školovanje u budućnosti biti u prilici da radim posao koji volim. Još kada bi to bilo u vezi sa plivanjem, bilo bi super. I naravno, sve ovo je moguće postići uz profesionalni rad mog trenera Aleksandra Ilića – Cakija i apsolutnu podršku roditelja i sestara. Želim još da pozdravim sve svoje drugove iz PK Radnički, među kojima ima puno dobrih plivača.

Nema komentara

Odgovorite