Kragujevčanka jedina žena u Srbiji koja sudi u ringu

- -
0

Kragujevčanka Natalija Živanović (26) je jedina dama u Srbiji koja se odvažila da „deli pravdu“ u bokserskom ringu.

Gruba i naizgled igra pretočena u muške apetite da pobede protivnika ostavlja malo prostora za bilo koju vrstu ženske inicijative. Natalija svoje ambicije odvažno ostavlja u bokserskom ringu dok se „pod njenom palicom“ odigravaju mečevi između onih koji su nekoliko puta snažniji i krupniji od nje.

Iako mnogi boks posmatraju kao vid legalizacije ulične tuče, a medicinske analize u prvi plan ističu negativne uticaje boksovanja na zdravlje, Natalija Živanović ovaj sport kruniše epitetima plemenitog i viteškog.

Natalija je nosilac najvišeg zvanja Međunarodne bokserske federacije (EUBC) i za portal Ritam Grada govori o ljubavi prema boksu, budućnosti srpskog boksa, prednostima i manama ovog sporta i posla sudije i planovima za buduće napredovanje u karijeri.

Šta Vas je privuklo svetu bokserskog sudije? Kada i kako ste počeli da se bavite ovim poslom?

Moj otac je kratko bio bokser, a sudija je skoro tri decenije, pa je samim tim taj sport “prisutan” u nasoj kući. Imala sam 19 godina kada se vratio iz Turske sa turnira na kojem su sudile žene sudije iz drugih zemalja. To mi je bilo zanimljivo i hrabro sa njihove strane, pa sam dala predlog da i ja postanem sudija, prva žena sudija u boks mečevima u Srbiji. Predlog je prihvaćen i odmah sam položila ispit.

Jeste li ikada odmerili snage u ringu u nekom boks meču, ili se ipak Vaša ljubav prema boksu ogleda samo u suđenju?

Nikada se nisam našla u ringu kao takmičar, nisam trenirala boks. Ogroman uticaj na mene u tom sportu imao je moj otac i učitelj koji me je “vezao” za taj sport i naučio mnogim finesama boksa i suđenja.

Koje kvalitete bokserski sudija mora da poseduje da bi bio okarakterisan kao dobar u svom poslu?

Uloga sudije je velika. Pre svega ga obavezuje činjenica da mora da sačuva zdravlje takmičara. Takođe, visoka teoretska pripremljenost sudija, smisao za realno preimućstvo, forma i pošten pristup suđenju mogu da daju realne rezultate koju odgovaraju sportskoj istini.

Da li su Vam bokseri kojima ste sudili ikada priredili neku neprijatnost tokom trajanja ili po završetku meča? Kako ste odreagovali u toj situaciji?

Bilo je par neprijatnih situacija jer uvek ima nezadovoljnih. Ne ulazim ni u kakve rasprave jer sam profesionalac, uostalom na meču su i moje kolege i mi smo tim, radimo i čuvamo jedni druge.

Da li više uživate u suđenju u muškim ili ženskim boks mečevima?

Čini mi se da mi je sa ženama lakše, manje se tuku, više boksuju.

Ring osvaja snažniji ili pametniji?

Boks je plemenit, viteški sport koji iziskuje mudrost, dakle pametniji. Nije cilj tuča već nadmudrivanje protivnika.

Pored poštovanja koje Vam ukazuju u svetu boksa, šta još ovaj posao donosi?

Ovaj sport mi je pružio mogućnost da upoznam mnogo ljudi i još ću da upoznajem kao i da putujem. Svima se zahvaljujem za svaku lepu reč, za reči koje su afirmisale mene i moje suđenje, kao i za korekcije koje su formirale i još uvek formiraju moj stil suđenja.

Kakve planove krojite za dalje napredovanje u karijeri?

Imam cilj i želju da položim sve ispite kako bih dospela na veća takmičenja. Smatram da imam realne šanse s obzirom da sam ja jedina žena sudija u Srbiji, a i ženski boks je u ekspanziji.

Budućnost srpskog boksa viđena Vašim očima?

Boks je nažalost u kriznoj situaciji zbog neodržavanja ligaškog takmičenja koje snosi ogrome troškove za klubove, tako da su mnogi klubovi prinuđeni da se finansiraju putem raznih sponzorstava, a pošto nam je i privreda u teškoj situaciji, automatski je sve manje sponzora. Mislim da bi gradski čelnici klubova trebalo da posvete više pažnje ovom sportu i uspeh naših boksera neće izostati.

Šta Kragujevac nudi bokserima? Kako poboljšati kvalitet kragujevačkog boksa?

Grad je stao iza našeg bokserskog kluba “Radnički, tako da je samim tim lakše raditi i proizvoditi nove šampione. Smatram da bez jake savezne lige ovaj naš sport teško može da prosperira,  jer samo takmičenje – klub protiv kluba, odnosno grad protiv grada ne može da izazove pune tribine.

Između koga biste voleli da se nađete u ringu kao sudija?

San svakog sportskog radnika je da je da dospe na evropska i svetska prvenstva i na Olimpijske igre, naravno. A tu učestvuju najbolji. Suditi u ringu takvim šampionima je čast za svakog sudiju, bez obzira na njihova imena.

FOTO: Blic/N. Raus

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite