„Darkshines“ – 10 godina postojanja

- -
0

Povodom 10 godina postojanja kragujevačkog benda „Darkshines“, kao i objave spota za novi singl „Šta je to bilo s nama“, prvog na maternjem jeziku, razgovarali smo sa gitaristom i jednim od osnivača benda, Branisalvom Blagojevićem, poznatijim kao Boža Fridmen. Branislav nam je otkrio šta se sve krije iza 10 godina intenzivnog rada, kako su na bend uticale promene postava, ali i šta nam nova postava donosi.

Prošlo je 10 godina od osnivanja „Darkshines-a“. Šta za Vas predstavlja taj period?

– Ovih 10 godina je prošlo kao tren. Kada iza sebe pogledam, stvarno smo mnogo toga vrednog uradili i ostavili iza nas, mada mislim da smo mogli i više, ali nam splet raznih okolnosti nije išao na ruku. Za sve nas to je bio period jednog muzičkog i mentalnog sazrevanja i veoma smo ponosni što smo uprkos raznim problemima uspeli da se održimo na sceni i da snimimo dva vrlo kvalitetna albuma – „Live” dvd i sada „Maxi singl“, koji upravo promovišemo.

Kako vidite „Darkshines“ sada u odnosu na sam početak?

– Naravno, bend je svakim danom svog postojanja išao napred i postajao zreliji. Od početka smo se trudili da sve što radimo bude na visokom nivou, tako je ostalo i danas. Preležali smo neke dečje bolesti, ali ono što je bitno da se kaže je to da se nismo mnogo udaljili od ideje i cilja oko koga smo se i okupili.

Postave su se menjale, sada je tu i nova pevačica. Da li je ova postava to što je „Darkshines“ tražio?

– Kao većina bendova i mi smo imali par personalnih promena koje su nam usporavale rad, ali na sreću uspeli smo da nađemo adekvatna rešenja. Novi član benda je Dušica Đurđević i prema mišljenju mnogih, a tako i nas, to je ono što nam je trebalo, tako da krećemo u nove pohode i nadamo se da će bend ići uzlaznom putanjom, kao i do sada.

Da li nova postava donosi i neki novi zvuk?

– Što se tiča zvuka i koncepcije koju gradimo godinama, ništa se ne menja, osim tekstova koji će od sada biti na maternjem jeziku. Znači, stari „Darkshines“ u malo pristupačnijem fazonu.

Čuli smo da ste povodom desetogodišnjice odlučili da poklonite fanovima album koji je snimljen još 2008. godine. Šta je to što taj album čini značajnim da ste se odlučili da baš on bude poklon fanovima?

– To je album koji je snimljen sa prvom pevačicom, Jelenom Savković, koji nikada nije ugledao svetlost dana zbog odlaska Jelene iz benda. Pošto smo u njega uložili mnogo rada i truda, a i zbog same činjenice da uskoro slavimo 10 godina postojanja, odlučili smo da ga ipak podelimo sa našim fanovima koji su ga željno očekivali svih ovih godina . Album „Love is never ending“ svi koji žele mogu besplatno skinuti na sajtu www.nocturnemagazine.net koji nam je izašao u susret i postavio besplatan download.

Kada publika može da očekuje neki novi album?

– Zbog teške situacije u muzičkoj industriji ne planiramo trenutno album u pravom smislu, već ćemo izbacivati singl po singl, a ako se steknu uslovi objavićemo album sa svim pesmama koje budemo radili u narednom periodu. Za početak izbacili smo „Maxi singl“ na kome se nalaze dve kompozicije. Pesma „Šta je to bilo s nama“ je prva autorska pesma koju smo uradili na srpskom jeziku. Tekst je napisala Jelena Milovanović, muziku moja malenkost, aranžman „Darkshines“, dok je mix i postprodukciju uradio Ivan Ilić Čili. Druga pesma na ovom singlu je obrada velikog hita „Pitaju me, pitaju“ Olivera Mandića, koju smo snimili na insinstiranje velikog broja ljudi koji su čuli naše live izvođenje te pesme.

Izašao je i novi spot. Kako je bilo raditi na snimanju i ko su bili saradnici?

– Za pesmu „Šta je to bilo s nama“ smo snimili i spot koji je imao svoju TV premijeru u emisiji „Megafon Music“ i veb premijeru na našem oficijalnom youtube kanalu. Spot smo snimali u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, uz nesebičnu pomoć velikog broja naših prijatelja i kolega. Režiju, montažu i postprodukciju spota je radio Slobodan Milivojević Bobansky, dok je za fotografiju bio zadužen Aleksandar Aca Pavlović. Veoma smo ponosni i srećni što smo imali priliku da radimo sa ljudima koji su veliki u svom poslu. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji ovog spota. Hvala im na trudu i zalaganju, jer bez njih ovaj spot ne bi izgledao ovako dobro kako izgleda.

Da li ćete Kragujevčane obradovati uskoro nekim koncertnim dešavanjima?

– Što se tiče koncerata, imamo u planu da obradujemo Kragujevčane rođendanskim koncertom početkom sledeće godine. Možda se vidimo i ranije, ali neka budu strpljivi.

Nema komentara

Odgovorite