ZZŠ: Vršnjačko nasilje pogoršalo bezbednost u gradu

- -
0

zzs boris hermanZajedno za Šumadiju smatra da je došlo do pogoršanja bezbednosti u gradu Kragujevcu i da je tome, pored ostalog, dosta doprineo povećan stepen vršnjačkog nasilja, ocenjeno je na redovnoj konferenciji za novinare u ZZŠ.

Nakon ekspanzije vršnjačkog nasilja u Kragujevcu ali i u Srbiji, ZZŠ postavlja javno pitanje državnim organima i građanima, da li smo kao država doživeli kolektivni poraz u ratu protiv vršnjačkog nasilja.

– ZZŠ želi da ovaj trenutak iskoristi za predstavljanje rešenja koja bi uozbiljila borbu protiv vršnjačkog nasilja. Krajnje je vreme da svako pojedinačno stekne uvid u odgovornost za problem nasilja u društvu. Godinama su se državne institucije i odgovorni pojedinci krili iza statističkih rezultata, namerno pravljenih da zadovolje interese javnosti i vlasti – rekao je Boris Herman, koordinator Saveta za socijalnu politiku pri Gradskom odboru ZZŠ u Kragujevcu i član radne grupe za osnivanje Saveta za bezbednost pri Gradskom odboru ZZŠ u Kragujevcu.

On je naglasio da će ZZŠ preko predstavnika u lokalnoj samoupravi i poslanika u NSRS iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

– ZZŠ u Kragujevcu ima kapaciteta i da se preko organa lokalne samouprave, u kvalitetnoj saradnji sa vaspitno-obrazovnim i ustanovama socijalne zaštite, kao i drugim institucijama i organizacijama koje se bave vršnjačkim nasiljem i maloletničkom delinkvencijom, aktivno uključi u borbu protiv ovog problema. Iskustvo kaže da javnost, nakon ovakvih incidenata upire prstom u sve koji su na neki način odgovorni za eskalaciju nasilja. Vrlo često i potpuno neopravdano i lokalna samouprava, uglavnom zbog političkih interesa, se označava kao najodgovornija za porast nasilja”, rekao je Herman. Kragujevac je dosta uradio na jačanju kapaciteta koji su u nadležnosti grada, ali problem je u nerešenoj zakonskoj regulativi, neažurnosti i nezainteresovanosti republičkih ustanova i ministarstva što omogućava da počinioci prođu godinama „nezapaženo“ – rekao je Herman.

Boris je dodao da se dešava da nakon krivičnog dela počinioci budu osuđeni na blaže kazne ili da im se postupci odugovlače do zastarelosti i da se zato dešava da se prekršajni postupci odugovlače, da se početak zatvorske kazne odlaže.

– U situacijama pojave maloletničkog nasilja načelo hitnosti postupka je jedna od najbitnijih stvari koja se u većini slučajeva i ne koristi. Dosadašnje metode prevencije nisu dale očekivane efekte i smatramo da je krajnje vreme da se promeni način rada. Potrebno je da sve institucije i pojedinci koji se bave ovom temom jasno i glasno kažu gde su problemi. Nakon petooktobarskih promena velike sume novca stigle u Srbiju za projekte i programe u prevenciji vršnjačkog nasilja. Velika većina tih programa ne podrazumeva direktan rad sa maloletnicima koji su vršili vršnjačko nasilje. Zato će ZZŠ podržati sve građanske inicijative koje za cilj imaju smanjenje vršnjačkog nasilja, a ne puko uzimanje novca od donatora – naglasio je Herman.

Nema komentara

Odgovorite