ZZŠ-URS: Odbrana Gružanskog jezera u Srbiji nemoguća misija

- -
0

bojan stojadinovicKancelarija ZZŠ-URS smatra da je Gružansko jezero i dalje u stalnoj opasnosti od zagađenja zbog divlje gradnje u zoni sanitarne zaštite.

– Akumulacija „Gruža“ snabdeva pijaćom vodom više od 300.000 stanovnika Kragujevca, Knića, Batočine, a po potrebi i Kraljeva i zbog toga se moramo odupreti naporima određenih interesnih grupa da se voda jezera Gruža proglasi za tehničku, koja se kao takva više ne bi mogla koristiti za spremanje hrane i piće, kako bi na obalama takve akumulacije zakonom bila dozvoljena gradnja turističkih objekata – istakao je Bojan Stojadinović, potpredsednik GO Kancelarije ZZŠ-URS.

ZZŠ-URS je apelovao na nadležne organe da konačno uklone tzv. etno selo na obali Gružanskog jezera i pružio punu i bezrezervnu podršku rukovodstvu JKP „Vodovod i kanalizacija“, koje je uputilo dopise nadležnim organima zahtevajući da ovaj gorući problem reše.

– S pravom se stiče utisak da je gružanska akumulacija prepuštena sama sebi, pošto se JKP „Vodovod i kanalizacija“ bori sa vetrenjačama, a Vlada Republike Srbije ništa ne preduzima. Nelegalni objekti na obali jezera, zagađivači u slivu Gruže, ugrožavanje zdravlja preko 300.000 ljudi, koji piju vodu sa gružanske akumulacije i neodgovornost države nisu dobra preporuka za Evropu –dodao je Stojadinović.

On je najavio da će ZZŠ-URS pripremiti sveobuhvatnu analizu stanja i nove projekte u oblasti zaštite životne sredine.

– Cilj je da se lociraju sve tzv. „ekološke crne tačke“ na prostoru Šumadije i saniraju po standardima i uz pomoć naših partnera iz Evropske unije. Takođe, počinje i pisanje Programa za oblast ekologije i zaštite životne sredine. To će biti programski separat u okviru novog „Programa daljeg razvoja Kragujevca od 2012. godine u oblasti Ekologije“ – zaključio je Stojadinović.

Nema komentara

Odgovorite