ZZŠ: Skupština donosi loše odluke koje se ne poštuju

- -
0

Na današnjoj konferenciji odborničke grupe “Zajedno za Šumadiju”, održanoj u okviru redovnog skupštinskog zasedanja, šef odborničkog kluba Olivera Nikolić je istakla da ZZŠ ne pristaje na učestvavanje u jednoj vrsti obesmišljavanja Skupštine grada kao veoma važne institucije u Kragujevcu.

“Mada smatramo da je upravo skupština mesto za suočavanje mišljenja i iznošenje stavova, svedoci smo da vladajuća većina već nekoliko godina unazad donosi odluke kojih se i sama ne pridržava, a većina se smatra statistima koji aplauzom samo podrže donete odluke. Današnja konefernencija ZZŠ je dokaz da mi kao odbornička grupa i te kako imamo šta da kažemo i da sa javnošću podelimo nepobitne činjenice o radu loklanog parlamenta”, istakla je Olivera Nikolić.

Prema rečima Veroljuba Stevanovića to što odbornici nisu u sali ne znači da Zajedno za Šumadiju ne prati sve šta se dešava i da neće ukazivati na poteze vlasti, na situaciju u gradu, na probleme koji se ne rešavaju ili rešavaju, na dugove koji su ogromni.

“Dugovi grada su u ovom trenutku ogromni, a to što vladajuća većina govori da su to dugovi koje smo mi ostavili pre četiri i po godine je izmišljena priča. U to vreme dugoročni dug grada je bio 8 miliona evra, a u ovom trenutku grad dugoročno duguje više od 25 miliona evra. Posle grejs perioda od dve godine, na naplatu ove godine dolazi više od 840 miliona što je samo u ovoj godini dug u visini onoga koji je ostao pre pet godina. Pored toga grad je dužan preko 100 miliona evra, samo za gas i struju preko 50 miliona. Dakle, očigledno je da ne važe više priče o ostavljenom dugu, o neisplaćenim platama, o dugovima u javnim preduzećima, jer su sada problemi neuporedivo veći”, kazao je Stevanović.

Kako ističu u ZZŠ vldajuća većina usvojiće još loše koncipranih odluka, koje, po starom običaju, neće poštovati.

“Na današnjoj skupštini doneta je odluka o ukidanju 171 delatnosti na Šumadija sajmu. Upravo smo mi pre nekog vremena ukazivali da se na Sajmu ne mogu proizvoditi povrtarske kulture, da se prodaje tekstil i medikamenti…upravo to se danas ukida.  Vaterpolo klub ” Radnički” duguje 1,6 miliona, Rukometni klub oko 900 miliona, RTK preko 7 miliona. Očigledno je da i pored ogromnog novca koji se ulaže u sva ova preduzeća, ipak nastaju dugovi. Kada pogledate ove odluke vidi se da su nemušto sastavljene, kao na primer odluke o likvidaciji ustanove “Park” i  SC “Mladost”. Postoji rečenica koja kaže da su se stekli uslovi za njihovu likvidaciju. Mi smo, ranije na sednicama, pitali kako je to moguće, jer je reč o indirektnom budžetskim korisnicima, ali nismo dobili odgovor. Pored niza nelogičnosti, dešava se još čudnija stvar a to je da se ova odluka uopšte ne poštuje”, navode u ZZŠ.

Isti slučaj je, tvrde u toj stranci, i sa odlukom o formiranju jednog velikog preduzeća u okviru koga je trebalo da se nađe i Direkcija za urbanizam.

“Tada smo govorili da to jednostavno nije izvodljivo. Nakon tog našeg upozorenja napravljena je nova odluka gde se više u okviru tog velikog preduzeća nije nalazila Direkcija za urbanizam, bez stavljanja van snage prethodno donete odluke. Sličan primer je i gašenje radne jedinice u JKP ” Gradska groblja” koja se bavila izradom grobnih mesta, iako je to donosilo najveći prihod ovom preduzeću. Odlkom je taj posao ustupljen nekoj privatnoj firmi a ljudi otišli na biro. Nakon godinu dana, pošto su se zaposleni žalili, svi su vraćeni na posao. Postavlja se pitanje, kako taj neko ko je doneo takvu odluku i dalje može da rukovodi ovim preduzećem? Posledica ovakve odluke su ogromni sudski troškovi, otpremnine i vraćanje na posao zaposlenih kojima moraju da isplate plate za prethodnih godinu dana. Sve ovo ilustruje kakve su odluke sadašnje vladajuće većine u Kragujevcu”, zaključuju u ZZŠ.

Nema komentara

Odgovorite