ZZŠ: Kragujevac je grad finansijske stabilnosti i sigurnosti investicija!

- -
1

Kragujevac je grad finansijske stabilnosti i sigurnosti investicijaUprkos brojnim ograničenjima, nastavak razvojne perspektive i dinamiziranje praktične preduzetnosti na osnovu Programa daljeg razvoja Kragujevca od 2012. godine u oblasti Ekonomije, predstavlja opredeljenje Grada Kragujevca i njegovu dugoročnu misiju.

To je, ujedno, i poruka Zajedno za Šumadiju već postojećim, ali i poziv novim investitorima da mogu biti sigurni da su napravili pravi izbor prilikom ulaganja, kako sa aspekta sigurnosti, tako i sa aspekta ekonomske opravdanosti.

Predsednik Ekonomskog saveta ZZŠ, prof. dr Petar Veselinović, rekao je na današnjoj konferenciji da ofanzivna razvojna strategija podrazumeva i dodatna finansijska sredstva od strane Lokalne samouprave koja može da uđe u nove kreditne linije i namenski ih upotrebi zahvaljujući činjenici da sve svoje obaveze po osnovu kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja uredno servisira.

„Za novo zaduživanje, kako po osnovu kredita radi finansiranja kapitalnih investicionih rashoda od 350.000.000,00 dinara, tako i po osnovu finansiranja deficita tekuće likvidnosti od 240.000.000,00 dinara, 11. 1. 2013. godine, dobijeno je pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i privrede – Uprave za javni dug, što nedvosmisleno ukazuje da su sve tendenciozno širene glasine iz pojedinih političkih krugova kako je Grad Kragujevac prezadužen, netačne!“, naglasio je prof. dr Veselinović.

Predsednik ekonomskog saveta ZZŠ objasnio je da je Grad Kragujevac, uz činjenicu da su svi kratkoročni krediti izmireni zaključno sa 31. 12. 2012. godine, dugoročno zadužen za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u skladu sa odredbama Zakona o javnom dugu što znači da je, u momentu uzimanja svakog kredita ukupna zaduženost bila manja od 50 % od ostvarenih budžetskih prihoda u prethodnoj godini. Osim toga, za sve kredite sproveden je postupak javne nabavke i izabrana je banka sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja.
Ukupna zaduženost Grada na dan 31. 12. 2012. godine iznosila je 17.426.993,52 evra i to: po osnovu glavnice 15.323.774,56 evra i kamate 2.103.218,96 evra, što trenutno godišnje zahteva angažovanje za otplatu 2.670.659,93 evra.

Zajedno za Šumadiju ističe da je rok otplate svih kredita do 2019. godine što, uz ostvarivanje planiranih i projektovanih investicija i razvojnih kapaciteta na osnovu Programa daljeg razvoja Kragujevca od 2012. godine u oblasti Ekonomije, nikako neće predstavljati dugoročan problem za razvoj Grada Kragujevca!

1 komentar

Odgovorite