ZZŠ: Intenzivna investiciona aktivnost u Kragujevcu i u 2013. godini

- -
2

kzn zzs 5-4-2013-palcic-djelicGradski odbor ZZŠ u Kragujevacu doneo je odluku o formiranju Saveta za bezbednost kao savetodavnog tela odbora za pitanja bezbednosti građana u lokalnoj zajednici. Prema rečima Zorana Palčića, portparola stranke, Gradski odbor ZZŠ u Kragujevcu je na svojoj poslednjoj sednici, nakon niza uznemirujućih informacija o težim krivičnim delima počinjenih u poslednje vreme u gradu, razmatrao bezbednosnu situaciju i doneo odgovarajuće odluke. „U gradu su učestali incidenti, u porastu je fizičko nasilje, narušavanje javnog reda i mira, povećana je stopa vršnjačkog nasilja… Gradski odbor je izrazio zabrinutost za bezbednost građana Kragujevca i doneo odluku da stranački Savet za bezbednost i Savet za socijalnu politiku odmah nakon formiranja izvrše analizu stanja bezbednosti u gradu i predlože mere za poboljšanje bezbednosti građana u lokalnoj zajednici. Savet za bezbednost je u obavezi da o svom radu, izvršenim analizama i merama za unapređenje bezbednosti u gradu uskoro obavesti javnost“, rekao je Zoran Palčić, portparol ZZŠ.

Đorđe Đelić, član Ekonomskog saveta ZZŠ, govorio je o realizaciji Programa daljeg razvoja Kragujevca od 2012. u oblasti investicija i komunalnog razvoja grada. On je istakao da je nemoguće posmatrati investicione aktivnosti u gradu izdvojeno od ekonomskih dešavanja na nacionalnom nivou. „Na opštu makro-ekonomsku kondiciju srpske ekonomije trenutno u najvećoj meri negativno utiče složena, gotovo dramatična, geopolitička situacija u kojoj se naša zemlja nalazi. Kada se uvaži i efekat globalne ekonomske krize i problema u evro zoni, kao procesa koji deluju spolja, i stanja nacionalne ekonomije, postavlja se objektivno pitanje kakav i koliki manevarski prostor je ostao lokalnim samoupravama da kreiraju svoje politike razvoja u delikatnoj ekonomskoj situaciji. Razvoj je dugoročni i kontinuirani proces koji se odvija u ciklusima, pa je to tako i na nivou Grada Kragujevca. Uz prisustvo sistemskih rizika, tj. faktora na koje ne možemo da utičemo, postoji objektivan problem šta operativno uraditi na lokalnom nivou u cilju makar delimičnog saniranja negativnih uticaja koji dolaze sa strane, kako bi se dalje održao kurs razvoja iz prethodnih godina“, rekao je Đelić. Prema njegovim rečima najvažnije je da aktivnosti koje sprovodi lokalna vlast na razvoju infrastrukture i podiznja sopstvenih kapaciteta budu konvergentne sa merama koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Tako će se lakše ostavariti zacrtani ciljevi–naglasio je Đelić i dodao da saradnja lokalne vlasti u Kragujevacu sa republičkom vladom može poslužiti kao primer drugima.
„Posle prvog kvartala tekuće godine možemo zaključiti da će i ova godina biti teška i neizvesna, ali se, takođe, uočavaju i određeni pozitivni pomaci pre svega u fiskalnoj konsolidaciji, merama koje se preduzimaju zarad povećanja tekuće likvidnosti, poboljšanja spoljno-trgovinskog bilansa uz lagano uvođenja pozitivnih mera u sektorskim politikama, što daje nadu da će lagano početi da se osećaju pozitivni efekti u narednom periodu. Pozitivni efekti se osećaju i na lokalnom nivou, tako da u poslednjem periodu imamo pojačano interesovanje potencijalnih investitora za ulaganja na nivou grada i to za više kapitalnih projekata“, rekao je Đelić. On je ukazao de će Grad Kragujevac u 2013. godini, na osnovu predizbornog Programa daljeg razvoja Kragujevca od 2012. staviti akcenat na maksimiranje efekata ulaganja i daljeg podizanja konkurentnosti, pre svega kroz završetak velikih infrastrukturnih projekata. Đelić je podsetio da su to projekti koji se realizuju zajedno sa Vladom Srbije: izgradnja auto-puta Kragujevac– Batočina-Lapovo, sa planiranim završetkom predviđenim za kraj 2013. godine, završetak radova u ulici Internacionalnih brigada i infrastrukturni radovi za potrebe Fijata. On je nabrojao i projekte koji se finansiraju iz gradskog budžeta poput ulica Dušana Đorđevića, Save Kovačevića, Radovana Mićovića i ulice Partizanskih kurira. Takođe, biće završeni radovi u nekoliko mesnih zajednica, pre svega ulice Kapetana Lukića, Lazara Pantelića i Ivana Gošnjaka.

Prema Đelićevim rečima planirana je i realizacija novih razvojnih projekta u 2013. godini takođe u cilju maksimiranja efekata ulaganja poput izgradnje servisne saobraćajnice u RZ Rakalj (potez od skretanja za industrijsku zonu sa Lepeničkog bulevara do „Krsta“). „Planski osnov usvojen je na prošloj sednici SG i trenutno je u toku faza izrade projektne dokumentacije sa namerom da u letnjem periodu uđemo u izgradnju ove saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom. Ona će omogućiti izgradnju na više lokacija, za više investitora i pozitivne efekte možemo očekivati u kratkom roku. Takođe, u toku je izrada projektne dokumentacije za servisnu saobraćajnicu u poslovnoj zoni ‘Servis 2’ i tu će u ovoj godini početi izgradnja servisno – logističkog centra kompanije ‘Nikom’ za potrebe FAS-a. Pred nama je i početak izrade planske i projektne dokumentacije za Severnu obilaznicu, nakon čega treba pristupiti rešavanju imovinskih odnosa, kao i završetak izrade studije opravdanosti za izgradnju RZ Denino brdo sa partnerima iz EU i apliciranje kod predpristupnih fondova EU za potrebna sredstva“, rekao je Đelić.

Pored toga, u 2013. godini biće uloženo 200 miliona dinara u izgradnju vodovodne i fekalne kanalizacije shodno usvojenom programu radova. „Pored navedenog, očekuje nas i početak izgradnje objekta Hitne pomoći, rekonstrukcija dvorane ‘Pionir’ i priprema za otpočinjanje projekta podzemne garaže, tako da će Kragujevac i pored ograničavajućih faktora imati intenzivnu investicionu aktivnost u narednom periodu“, zaključio je Đelić.

2 Komentara

  1. nemoj da investirate vise,sta god ste radili troduplo kosta,a vec ste prezaduzili grad vise milijardi.ko to da vraca,nasi unucici,jos 50god….

Odgovorite