Zlatko Milić o neosnovanom policijskom pritvoru

- -
3

Politicki maraton do istineU uvodnom izlaganju vanredne pres konferencije, direktor stranke Zajedno za Šumadiju, Zlatko Milić obratio se novinarima u nameri da ih obavesti o svemu što je doživeo za nedelju dana neosnovanog policijskog pritvora zbog toga što je, navodno, oštetio stranku stičući protivpravnu imovinsku korist. Govoreći hronološki o toku događaja, od privođenja pred članovima porodice do ispitivanja Milić naglašava: „ Bilo je pitanje da li sam te pare koje sam uzeo podelio sa gospodinom Stevanovićem, najpre sa njim, zatim valjda sa Slavicom Saveljić, Sašom Milenićem, Nebojšom Vasiljevićem i ako budem lepo sarađivao u 12 sati ću biti kući. To je ono što sam doživeo od pojedinih pripadnika policijske uprave, ne od svih, neki su bili korektni, sad ne znam da li je to igra dobrog i lošeg policajca. Nakon toga kad sam rekao da mi je sve to nepoznato, idem u zatvor u Petrovac, pritom govore da odlazim u Specijalni sud, u specijalno tužilaštvo, u CZ, lisice su mi na leđima kao pripadnik ko zna kakvog klana.“ Milić, pritom , ističe vrlo korektno ponašanje predmetnog sudije i tužioca koji je, kako kaže, „vrlo brzo shvatio da je to klasična policijsko-politička nameštaljka i da nikakvog slučaja i nema.

Povodom ovog slučaja Milić naglašava da će posle završetka procesa biti podnete prijave za nezakonito hapšenje, za lažno prijavljivanje i prikrivanje krivičnog dela od strane pripadnika policijske uprave Kragujevac. On takođe ističe medijsku satanizaciju koju je na dan privođenja doživeo od strane većine medija.

„U zatvoru sam imao priliku da budem svedok policijske torture od strane pripadnika policijske uprave Kragujevac. Video sam ožiljke , pritvorenici su mi pričali o prinudama koje su doživeli u policijskoj stanici prilikom policijskog zadržavanja. Ovih dana sam se raspitao i došao do presuda suda u Strazburu o policijskoj torturi u Srbiji. Međunarodna organizacija je prilikom posete policijskim stanicama u Srbiji zatekla bejzbol palice, gvozdene šipke, kese i to su sve sredstva koja pripadnici policijske uprave primenjuju nad pritvorenicima u cilju iznuđivanja iskaza“,  kazao je Zlatko Milić, direktor stranke Zajedno za Šumadiju.

Na pres konferenciji je istaknuto da kampanja „ Mi smo vaše komšije“ ima za cilj da odbrani Ustavne kategorije, prava građana Šumadije na ljudsko dostojanstvo i njihovo kolektivno pravo na regionalni razvojPotpuno je jasno da policijski procesi imaju za cilj – ometanje daljeg razvoja Kragujevca. Mi kampanjom Mi smo vaše komšije želimo da pokažemo da smo sposobni da odbranimo naše ciljeve i da ne dozvoli da građani Šumadije postanu građani drugog reda. Znamo da će kampanja biti jedan maraton. Otuda aktivnosti o kojima govorima su samo delimično otkrivene. Uglavnom ćemo vas upoznavati sa strateškim ciljevima, a prvi cilj je oslobađanje Nebojše Vasiljevića. U te svrhe pored obaveštavanja međunarodnih institucija organizovaćemo i protestne akcije. Uopšte nemamo dileme oko toga da ćemo iz ove maratonske kampanje izaći mnogo jači u nameri da odbranimo pravo građana Šumadije na dalji ubrzani ekonomski i svaki drugi razvoj.“ Rekao je Saša Milenić, potpredsednik ZZŠ i narodni poslanik i dodao da će kampanja „Mi smo vaše komšije“ biti uvod u izbornu kampanju i tako maltene najavio vanredne izbore do kraja godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Milenić je komentarisao i saopštenje GO DS-a o navodnom pritisku ZZŠ na pravosudne organe i istakao dve činjenice i to da je DS jedina stranka u Srbiji i Kragujevcu koja otvoreno podržava političke procese, kao i to da je ga od Demokrata ništa ne čudi posle njihovog parlamentarnog nastupa na poslednjoj sednici Skupštine Srbije.

Novinari su i od predsednika stranke tražili mišljenje povodom određivanja pritvora najvišim funkcionerima ZZŠ. Veroljub Stevanović je naglasio da ne postoji nijedan element za privođenje Nebojše Vasiljevića i podsetio da je vršen pritisak na fudbalskog menadžera i rođake fudbalera Kostića da svedoče protiv Vasiljevića. „ Naši advokati se takođe slažu da nema krivičnog dela u postupanju Vasiljevića. Cela je priča nastala pre šest meseci i predmet protiv Vasiljevića nosi naziv Komšija , a on se sumnjiči za radnje u FK Radnički što jedno sa drugim nema nikakve veze! Policija radi na osnovu anonimnih prijava “Stevanović je pozvao predstavnike medija da isto tako hrabro kao i stranka ZZŠ progovore o pritiscima kragujevačke policije na novinare.Kragujevačka policija je nasilna i mi ćemo u akcijama koje slede postavljati pitanja nadležnima za PU u Kragujevcu. Mi smo to učinili pre 4 meseca i još nema odgovora!“ Stevanović je komentarisao i odnos odnos antikorupcijkog tima policije iz Beograda prema PU Kragujevca i nazvao ga više kolegijalnim nego profesionalnim.

3 Komentara

  1. Kao sto postoji dobar i los policajac, tako postoji dobar i los politicar. Pricate o prinudama koje su sprovedene od stane policije na druge ne politicke ili politicke pritvorenike. A ja Vas pitam kakvi ste vi predstavnici naroda kada to do sada niste znali i sta jos ima sta ne znate a trebalo bi da znate. Zasto ste tako lose predvidljivi da ne mozete da vidite dalje od svog nosa. Potrebno je da se vama, politicarima desi neka neprijatnost da bi ste bili svsni nje. Da li je moguce da nemamo bolje, pametnije, dalekovidije, inovativnije…ljude da nas predstavljaju na obe strane. Ili su samo neposteni, glupi, koristoljubivi…zauzeli najvise pozicije a oni dobri su na nekim nebitnim mestima. Podrska gradonacelniku da istrebi sve lose policajce i VELIKA podrska nacelniku PU Kragujevac da istrebi sve lose politicare. Ako se to desi zivot u Kg-u ce biti i prijatniji i bezbedniji za sve gradjane.

  2. Kakav cobanin je ovaj covek sa Pestera.Znam ja kad su sisli njegovi sa planine nisu znali sta je sijalica,cudili su se nama sto imamo kupatila i sto neke stvari radimo u njima.

Odgovorite