Zaduživanje nije parametar savremene ekonomije

- -
3

Zaduživanje nije parametar savremene ekonomijeGrad Kragujevac će se radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti zadužiti u visini od 240 miliona dinara, a za finansiranje kapitalnih investicionih radova biće uzet kredit od 350 miliona dinara.

Razlozi za donošenje ovakvih odluka, kako se čulo na današnjoj sednici Skupštine grada su potreba da se realizuju započete i nove investicije, jer se budžetski prihodi ne ostvaruju prema planiranoj dinamici. Kreditom u iznosu 350 miliona dinara stvoriće se uslovi za završetak radova u ulicama Partizanskih kurira, Internacionalnih brigada, zatim zgrade u naselju Stara radnička kolonija, a prema rečima gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i početak radova na objektu Hitne pomoći za koji se čeka saglasnost države o sufinansiranju.

Kratkoročni kredit od 240 miliona dinara, biće vraćen do kraja ove godine, a poslužiće za održavanje tekuće likvidnosti. Za obe kreditne linije, prema rečima Petra Veselinovića člana veća za ekonomsku politiku Grada i finansije, dobili smo saglasnost ministarstva finansija i privrede Srbije – Uprave za javni dug.

Odogovarajući na optužbe opozicije da je Kragujevac već prezadužen grad, Saša Milenić predsednik Skupštine grada je rekao da naša društvena zajednica ima problem sa napredovanjem i da kao nacija ne koristimo sredstva prednosti i orijentire svog vremena. Preuzeli smo svojevremeno “dolinu gladi“ a Šumadija je danas privredni region Srbije koji izvozi više nego što uvozi. Ovo je jedini prostor koji troši samo ono što je realno zaradio. Epoha se promenila kao i pitanje razlike između dobitka i gubitka. Najzaduženija zemlja na svetu je najveća ekonomija – SAD. U Evropskoj uniji Srbija je jedna od najmanje zaduženih. A, zaduživanje nije parametar stanja savremene ekonomije u svetu. Jer, kada daje rezultate kao u Kragujevcu, kazao je Milenić, što pojedini teško mogu da shvate, trebalo bi da slušaju onoga ko je na delu pokazao da je razume promenu novopostavljenih parametara obrta i funkcionalnosti.

Na današnjem sedmom redovnom zasedanju gradskog parlamenta odornici su dali saglasnost i na predlog odluke o eksternoj reviziji završnog računa budžeta grada Kragujevca za 2012. godinu.

Na sednici je razmtran i predlog rešenja o određivanju naziva ulica. U MZ Male Pčelice četiri ulice poneće ime Mirjane Jakovljević srpske književnice, Dr Ivana Đurića uglednog istoričara, vizantologa i humaniste, zatim Dragiše Nedovića tekstopisca, kompozitora i narodnog pesnika i Dr Sretena Krasića istaknutog hirurga. Na sednici je usvojena i inicijativa da u MZ Bresnica, tri ulice nose ime novinara – voditelja Milovana Ilića – Minimaksa, Koste Gvozdenovića istaknutog privrednika i Slađana Mitrovića koji je kao mobilisani pripadnik vojske poginuo u mestu Sotin 1991.godine. Ulica u MZ Vinogradi koja počinje od broja 129 Belodrimske ulice odlukom odbornika poneće ime Miodraga Petrovića – Čkalje jednog od najpoznatijih glumaca i komičara bivše Jugoslavije.

Prepodnevni deo zasednja započet je odavanjem pošte književnku Slobodanu Pavićeviću koji je danas sahranjen na groblju u Novom Milanovcu.

3 Komentara

  1. ovi odose u sad,u eu ,u diznilend……., a mi zemlja i grad treceg sveta, narod jedva prezivljava u KG-u,nezaposlenih 20000 i socijalno ugrozenih 10000.da to rese njih ne interesuje,oni su sebe lepo zbrinuli.opet objasnjena za nova zaduzenja,kredite,a i pare od onih starih otisle u dzepove odredjenih pojedinaca.ne sve naravno,ali od uvecanaja troskova pojedinih investicija,samostalnih provizija i pogodba u cetri oka.bahatost,samozivost,lopovluk se nastavlja ,ali nece jos dugo,a posle ce nije tata krao lazu ovi iz policije i suda…..

  2. Evo Milenica u svojstvu makroekonomskog strucnjaka. Sad ce da objasni kako dugovati je zapravo dobro, a ne lose..

    • Aproksimativno gledano Mileni’ je u pravu, ali njega ljudi ne rayumeju jer se ovde radi o perpedikularnim stvarima.

Odgovorite