Vasiljević: Uskoro nove mere i benefiti za investitore

- -
0

nebojsa vasiljevic zzs ursLokalna samouprava u Kragujevcu priprema novi paket mera koji treba dodatno da pospeši investicione aktivnosti.

– Grad je pripremio novu Odluku o određivanju cena otuđenja i zakupa zemljišta, kao i Odluku o naknadama za otuđenje građevinskog zemljišta, rekao je na pres konferenciji Kancelarije ZZŠ-URS, potpredsednik Nebojša Vasiljević. – Njenim usvajanjem stiču se uslovi za ubrzana zapošljavanja i privlačenje investitora i dodaje drugi cilj, a to je izgradnja građevinskih objekata, odnosno visokogradnja iz oblasti industrije, usluga i stanogradnje. Osnovne prednosti su indirektne koristi grada od poreza na zarade i poreza na imovinu. Pored niza beneficija investitorima za proizvodne delatnosti sada se daju povoljnosti i u oblasti usluga. Benefiti, prilikom zakupnine zemljišta, će se uvećavati zavisno od broja zaposlenih radnika. Tako da će se cena zemljišta umanjivati u zavisnosti od angažovanja do 50 i preko tog broja novozaposlenih u proizvodnji.

Na taj način će jedan hektar građevinskog zemljišta moći da se zakupi i za 10.000 evra.

– Potrebno je, takođe, da se minimalno izgradi 50 odsto kapaciteta objekata, a najvažnije je proširenje ugovora sa pet na šest godina. Prve godine se prikuplja dokumentacija, druge se gradi i treće godine je period vezan za zapošljavanje. Osiguranje je hipotekarno, uz jasnu mogućnost ustupanja ugovora. U delu stambene izgradnje je novina da će ubuduće naknada za uređenje građevinskog zemljišta moći da se isplaćuje i kroz gotove stanove. Pored svih beneficija predložiće se još jedna specifična trasa, koja ulazi u oblast subvencija, a to je strateška saobraćajnica, ulica Kneza Miloša. U pitanju je budući bulevar od okretnice kod Male Vage do petrovačke magistrale. Beneficije su date kroz plan generalne regulacije sa povećanim kapacitetima. Svi ovi benefiti ukazuju da pored bulevara Kraljice Marije i Lepeničkog bulevara, Kragujevac ima potrebu za još jednom saobraćajnicom ovog kapaciteta. Stanovi koji se dobijaju kroz nakanadu za uređenje građevinskog zemljišta, između ostalog prioritetno će služiti za raseljavanje kompletno svih tih strateških saobraćajnica, konkretno, sada je to ulica Kneza Miloša – dodao je Vasiljević.

– Inače, jedan deo imovine je rešen. Ako tržište ne bude reagovalo u ekstremnim situacijama na ove mere, Gradsko veće će po obrazloženom predlogu moći da dodatno stimuliše investitore i spusti cenu zemljišta i naknade za uređenje. Ova odluka ide u tom smeru da mnoge usluge u gradu budu ravnomernije raspoređene i da svi naši sugrađani imaju prednost života u urbanom gradu – zaključio je Vasiljević.

Nema komentara

Odgovorite