URS: Profesionalizacija javnih preduzeća

- -
0

Milos AndjelkovicUsvajanjem Zakona o javnim preduzećima i početkom njegove primene u praksi Ujedinjeni regioni Srbije nastavljaju sa ispunjavanjem izbornih obećanja.

Pored ključnih stvari u predizbornom programu Ujedinjenih regiona Srbije, kao što su decentralizacija, regionalizacija i podizanje privrede, jedan veoma bitan segment bila je i profesionalizacija javnih preduzeća.
Cilj Ujedinjenih regiona Srbije jeste da javnim preduzećima upravljaju profesionalci, i da partijska knjižica i bliskost izvršnoj vlasti ne budu jedini parametar za imenovanje na određene upravljačke funkcije. Upravo iz tih razloga usvojen je i Zakon o javnim preduzećima kojim se omogućava profesionalizacija u upravljanju javnim preduzećima.

„Usvajanjem Zakona o javnim preduzećima i početkom njegove primene u praksi Ujedinjeni regioni Srbije nastavljaju sa ispunjavanjem izbornih obećanja. Ovim Zakonom po prvi put uvodi se profesionalno upravljanje javnim i javnim komunalnim preduzećima. Najveće novine sadržane su u ukidanju političkih Upravnih i Nadzornih odbora, i uspostavljanju sistema izbora direktora na konkursu sa jasno definisanim stručnim obrazovanjem i radnim iskustvom, kako za direktora tako i za članove nadzornih odbora koji će imati znatno veći stepen kontrole nad radom javnih i javno komunalnih preduzeća“, istakao je Miloš Anđelković, član Uprave Ujedinjenih regiona Srbije.
Jako bitna novina za direktore u javnim preduzećima jeste i zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme, kao i status javnog funkcionera u smislu zakona kojim se reguliše oblast vršenja javnih funkcija.

Sam Zakon predstavlja pravni osnov, a na nama je da njegovom doslednom primenom omogućimo znatno bolje funkcionisanje javnih preduzeća. Kako su Ujedinjeni regioni Srbije inicirali donošenje Zakona, tako su danas i inicijatori njegove dosledne primene. Upravo zbog toga, kragujevačka lokalna samouprava je i prva koja je izmenama osnivačkih akata javnih i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac pokazala spremnost da izvrši profesionalizaciju upravljanja javnih preduzeća i da bar u jednom delu funkcionisanja našeg društva suzbije partokratiju koja sa malim izmenama funkcioniše u Srbiji blizu sedam decenija, zaključio je Anđelković.

Nema komentara

Odgovorite