URS: Primarna zdravstvena zaštita u Kragujevcu

- -
0

ursInvesticijom od preko 100 miliona dinara u izgradnju ambulante br. 4 i školskog dispanzera grad Kragujevac pokazuje visok stepen ozbiljnosti pri rešavanju problema primarne zdravstvene zaštite.

Ujedinjeni regioni Srbije su kao osnov svoje zdravstvene politike u Kragujevcu postavili razvoj primarne zdravstvene zaštite. Primarna zdravstvena zaštita je prvi kontakt građana kada imaju zdravstveni problem i gotovo da ne postoji građanin koji bar jednom nije imao potrebe da se obrati lekaru, a činjenica da se 80% zdravstvenih problema rešava na nivou primarne zdravstvene zaštite dovoljno govori o tome koliko je ona bitna. Iz tog razloga Ujedinjeni regioni Srbije su i prepoznali primarnu zdravstvenu zaštitu kao jednu od najbitnijih karika u zdravstvenom sistemu.

Sve ono što je za nama, tačnije sve ono što je grad Kragujevac uradio u oblasti zdravstva, potvrđuje da smo na pravom putu. Cilj nam je bio da građani Kragujevca imaju jedan sistem koji će im omogućiti da usluge koje koriste na nivou primarne zdravstvene zaštite budu na najvišem nivou, što su relevantne republičke institucije i prepoznale, i Dom zdravlja Kragujevac godinama unazad svrstavaju u grupu Domova zdravlja koji pružaju najkvalitetnije usluge. Tu moram da naglasim da je u jednom trenutku Dom zdravlja Kragujevac i proglašen za najbolji u Srbiji, istakla je Jasmina Nedović, koordinator Tima za zdravstvo.

Ona je dodala, da je lokalna samouprava u Kragujevcu je u 2012. godini, pokazala da će i u teškim vremenima ostati na putu podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga za svoje građane, i da će se sa ulaganjima u primarnu zdravstvenu zaštitu nastaviti i u 2013. godini.

„Napomenula bih da smo u protekloj godini renovirali prostorije koje se nalaze u zgradi Specijalističko-konsultativne službe, da smo kupili novi najsavremeniji ultrazvučni aparat, da smo unapredili sistem snabdevanja toplotnom energijom u centralnoj zgradi Doma zdravlja u Stanovu i svakako najveća i najvažnija investicija jeste otvaranje nove ambulante br 4. Imajući u vidu da u Šumadiji u oblasti zdravstva ništa nije građeno više od 20 godina, značaj novootvorene ambulante je nemerljiv. U zgradi površine 1200 kvadratnih metara, na četiri nivoa, pacijenti će dobiti značajno kvaliteniju zdravstvenu zaštitu. Pored 18 000 pacijenata koji pripadaju Zdravstvenoj stanici br. 4. zdravtvenu zaštitu će moći da ostvari i 12000 školske dece, jer je u ovoj zgradi smešten i centralni Punkt školskog dispanzera.“

Obzirom da je osnovni cilj zdravstve politike Ujedinjenih regiona Srbije podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga koje građanima pružaju zdravstvene ustanove, cilj nam je da u narednom periodu Kragujevac dobije i posebnu zgradu za Službu hitne medicinske pomoći, čime bi ne samo olakšali rad ove službe, već i na adekvatan način omogućili i rad Zavodu za stomatologiju, zaključila je Jasmina Nedović.

Nema komentara

Odgovorite