URS: Kragujevac nastavlja sa investicijama

- -
1

nebojsa zdravkovicPotpisivanjem ugovora o izgradnji centra za matične ćelije, prvog ove vrste u Srbiji, a i regionu, lokalna samouprava pokazuje spremnost da ulaganjem u industriju znanja, Kragujevac bude ne samo centar automobilske industrije, već i centar razvoja moderne medicine.

Izgradnja prvog Centra za matične ćelije u Kragujevcu predstavlja još jedan noseći stub razvoja Kragujevca, ovog puta u pitanju je najskuplja industrija – industrija znanja, koja će poput Fiata donositi nove izvozne mogućnosti, nova radna mesta i značajan privredni razvoj grada.

Prema rečima zamenika gradonačelnika i člana predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije gospodina prof. Dr Nebojiše Zdravkovića, ova investicija je vredna 20 miliona evra. Sredstva za sprovođenje ove ideje zajedno su obezbedili Ministarstvo prosvete, Grad Kragujevac i Univerzitet. Sam prostor Centra za matične ćelije biće smešten na lokaciji današnjeg „Grudnog odeljenja“ i imaće preko 11.500 metara kvadratnih. Pored toga, ne smemo zanemariti činjenicu da će realizacija ovog projekta u značajnoj meri doprineti i daljem razvoju grada, angažovanju najeminentnijih stručnjaka iz oblasti genetike, i da će baš Kragujevac biti centar razvoja moderne medicine.
„Tokom 2014. godine prva faza projekta biće realizovana, a nakon toga očekuje nas i izgradnja Banke matičnih ćelija što samo dokazuje da gradska vlast preduzima prave poteze i prednjači u razvoju u odnosu na sve gradove u Srbiji u ovom trenutku. Kao dokaz svega ovoga govori i neosporna činjenica da 30% izvoza iz Srbije ide upravo iz našeg grada“, istakao je gospodin Zdravković.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Obrad Turković, zamenik šefa odborničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije u Kragujevcu, zahvalio se svim građanima Kragujevca koji su svojim potpisima podržali osnivanje jedinstvene političke stranke, i dodao da je izbornom skupštinom završen proces formiranja organa jedinstvene političke stranke.

Na pomenutoj izbornoj skupštini za predsednika Ujedinjenih regiona Srbije izabran je Mlađan Dinkić, a za njegovog zamenika Veroljub Stevanović, gradonačelnik grada Kragujevca. Za člana predsedništva izaban je prof. dr Nebojša Zdravković.

1 komentar

  1. Divna ,divna carobna vest,za sve nas,zaista ,je bilo tuzno ,sto u Srbiji ne postoji banka ni Centar za maticne celije,a ipak imamo 4.Klinicka centra,TUZNA JE BILA I VEST-DA ZA CUVANJE MATICNIH CELIJA,SE MORALO IZDVAJATI OKO 1 800 EVRA,DA bi otputovale i bile sacuvane u nekoj od Banaka u Evropi!!
    Lepo je ,sto se investira u nas grad..
    Ali,me takodje zanima,kada ce poceti investiranje u mlade ljude,u zaposlenje,mladih i obrazovanih,po pravdi Boga oca,rednim putem ,a ne zaposljavanje preko :”veza” ,raznim kanalikularnim sistemom..
    Ziveli i pozdrav!!
    Dr bez zaposlenja u Gradu buducnosti,.alijas”Doline gladi”

Odgovorite