Stevanović reagovao na izveštaj Fiskalnog saveta

- -
2

Reagujući na izveštaj Fiskalnog saveta, da je nedomaćinski vodio grad koji je sada pred bankrotom, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da se dug grada po svim osnovama (budžet i gradska preduzeća), krajem 2014. godine, kretao oko tri milijarde dinara, manje od iznosa koji navodi Fiskalni savet.

Veroljub Stevanović pita zašto se sada pojavljuje izveštaj Fiskalnog saveta i tvrdi da ga, za vreme njegovog mandata, niko nije upozorio da je grad prezadužen niti pominjao moguću blokadu.

“Pozajmice i kredite, uzimali smo i trošili namenski. Dosta se gradilo, ulagalo se u sve oblasti, ali je postojala jasna i precizna dinamika vraćanja dugova“, rekao je Stevanović u obraćanju medijima. Spreman je, kaže, i da Fiskalnom savetu predoči finansijsku dokumentaciju.

“Fiskalni savet je dao jednu ocenu svega toga, po meni, bez razgovora sa mnom”, ističe Stevanović. “U suštini, tu je sabrano mnogo toga što je relativno lako rešavati, u poslu koji radite, koji traje. Ne možete sabirati, pa pričati o dugoročnom dugovanju, o kratkoročnom, uz to preduzeća, a ne uzimati u obzir šta se duguje pereduzećima. U isto vreme, država gradu duguje, na ime neplaćenih doprinosa namenske, dve i po milijarde dinara. To niko ne pominje, to ne pominje ni Fiskalni savet. Dakle, kad bi država nama izbrisala te naše dugove prema njoj, mislim na gas, mislim na struju, onda bi država više bila dužna gradu, nego grad državi.”

Upitan da li zna koliki su sada dugovi Kragujevca, Stevanović je rekao da ne zna, ali je to sigurno mnogo više, pošto mu je neophodna finansijska konsolidacija.

“Em se ništa u gradu nije desilo, em ne postoji ni sport, ni kultura ni život, pod znacima navoda u ovom gradu, o investicijama da ne govorim, one uopšte ne postoje, em je problem prisutan. Ne znam koliki su dugovi, oni su neuporedivo veći od onih koje su oni nasledili, a koji su bili laki relativno za vraćanje. Po meni je problem trebao da se rešava još onda, a ne sad”, rekao je Stevanović.

Stevanović kaže, da je sadašnja vlast, na čelu sa Radomirom Nikolićem, do sada od države dobila više od 700 miliona dinara.

“Čak na kraju 2014. godine, kad su oteli vlast, dobili su oko 500 miliona. To je bilo dovoljno, da se bez ikakvog problema vrate dugovi. Oni ništa nisu vraćali od tih dugova, dve godine i više sa kamtom od 12 ipo posto, triplirali su dugove i tu leži ceo problem. Plus ono što država duguje gradu , kad bi se rešilo, a duguje gradu, zvanično to imamo, grad uopšte ne bi bio u problemu “, kaže on.

Komentarišići izjavu prvog čoveka Kragujevca, Radomira Nikolića, koji je na izveštaj Fiskalnog saveta da je Kragujevac pred bankrotom, rekao da on tri godine govori, da je stečajni upravnik, Stevanović kaže da “ako zamišljate da ste stečajni upravnik, podrazumeva se da u stečaju popravite stanje”.

Nikolić će, kako je najavljeno, izveštaj Fiskalnog saveta o gradskim finansijama, komentarisati naredne sedmice.

2 Komentara

  1. Ma nemaju pojma ovi iz Fiskalnog saveta.Čile u pravu su, svaki te je zlatna,

Odgovorite