SSP: Loš vid ili loša vlast?

- -
1

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Kragujevac ulagalo dosta, ali da se to ne vidi, oglasio se Inicijativni odbor Starnke slobode i pravde.

Saopštenje SSP Kragujevac prenosimo u celosti:

“U svom obraćanju javnosti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je “Kragujevac grad u koji je dosta ulagano, ali da se to ne vidi”, a nakon toga izrekao niz obećanja koja, naravno, niko ko prati odnos centralne vlasti prema Kragujevcu ne uzima za ozbiljno.

Sa predsednikom se moramo složiti u zaključku da se ulaganja u grad ne vide, ali razlog za to nije taj što građanima treba dobar oftalmolog, već zato što pomenutih ulaganja gotovo da nije ni bilo.

Mi iz kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde, ovom prilikom želimo da podsetimo Predsednika Vučića na brojna obećanja data građanima Kragujevca godinama unazad koja nisu ispunjena, a koja su predstavljala razvojnu šansu za naš grad.

1. Glavna autobuska stanica Grada Kragujevca, već godinama se nalazi u stanju koje se najblaže može oceniti kao devastirano. Premda je do sada u cilju rešenja ovog problema potrošeno tri miliona evra iz budžeta grada, građani i dalje nemaju pristojnu autobusku stanicu.

2. Železnička stanica, koja je formalno spomenik pod posebnom zaštitom države, ostavljena bez ikakve zaštite zubu vremena da je uništi.

3. Izostanak investicija u Klinički centar Kragujevac u kome se leče građani cele centralne Srbije doveo je do toga da smo svedoci otežanog lecenja najtežih bolesnika usled učestalih kvarova medicinske opreme. Ne postoji gradska bolnica u kojoj bi se lečili isključivo građani Kragujevca i tako bili dovedeni u isti položaj kao i građani svih drugih većih gradova u Srbiji.

4. Centar za matične ćelije počeo je da se gradi krajem 2015. godine. Danas je poluzavršena ruina na obodu grada.
To ne smeta lokalnom SNS-u, da u okviru predizborne kampanje bez trunke srama promoviše ovo gradilište kao svoje postignuće.

5. Nisu urađene obilaznice oko grada, a usled opterećenosti tranzitnim saobraćajem gradske saobraćajnice su u katastrofalnom stanju. Podsećamo da još uvek, a najavljivano je u poslednjih pet godina više puta, nije završen magistralni put prvog reda do Koridora 10. Kragujevac kao četvrti grad po veličini u Srbiji, i kao privredni centar, se suočava sa činjenicom da ga svi bitni putevi, što drumski što železnički, zaobilaze i time ozbiljno ugrožavaju dalji razvoj, a što direktno ima uticaj na otvaranje novih radnih mesta.

6. U prethodnom periodu ozbiljno je narušen ugled grada, jer je nemarnošću lokalnih lidera dozvoljeno da regionalni centri EPS-a, Telekoma i Centrala Nacionalne službe za zapošljavanje budu izmešteni iz našeg grada.

7. Primetna je i nezainteresovanost države za rad FCA Srbija i proizvodnju novog modela auta u Kragujevcu, čime bi se omogućilo velikom broju zaposlenih u ovoj firmi da imaju sigurne poslove.

8. Bioskopske dvorane Šumadija i Pionir su ostavljene da propadaju. Javnosti nije jasno kako je moguće da grad koji ima Filološko umetnički fakultet, Srednju muzičku školu, Nižu muzičku školu, više muzičkih orkestara, više horova, više kulturno umetničkih društava i baletskih škola, ne prepoznaje potrebu građana za adekvatnim prostorom gde bi se kulturno umetnički programi odvijali? Kako je moguće da postojeći objekti propadaju, a građani koncerte Kragujevačkog simfonijskog orkestra slušaju u holu Druge kragujevačke gimnazije, a KUD “Abrašević” i druga kulturno umetnička društva nastupaju u potpuno neadekvatnoj, sportskoj hali “Jezero” umesto u akustičnoj dvorani “Pionir”? Nejasno nam je kako niko u ovome ne vidi šansu za razvoj kongresnog turizma.

Takođe podsećamo da Predsednika nismo videli na obeležavaju nijednog bitnog datuma za naš grad što dovoljno govori o odnosu njega i njegove stranke prema našem gradu.

Pozdravljamo nameru Predsednika da se pitanje kanalizacije u našem gradu reši na svrsishodan način. Ipak, smatramo da na pragu treće decenije dvadeset prvog veka pitanje kanalizacije u gradu četvrtom po velicini u zemlji nije prioritet, već nešto što se podrazumeva i usput rešava. Ono što ovom gradu treba su nova radna mesta, a uslovi za otvaranje istih, stvorili bi se i rešavanjem pitanja koja smo prethodno naveli.

Pričom o nevidljivim ulaganjima predsednik vređa inteligenciju svakog iole informisanog građanina grada Kragujevca. Ono što je svima vidljivo je da broj nezaposlenih raste iz dana u dan, da je broj korisnika socijalnih davanja u porastu, a da se broj stanovnika grada smanjuje. Takođe, jasno je da vlast nema nikakvo konkretno rešenje za taj problem. Za početak, Predsedniku predlažemo da prestane da nam se podsmeva”, navedeno je u saopštenju SSP.

1 komentar

  1. Saopstenje SSP je sasvim tacno. Mislim cak da je napisano u blagoj formi da se neko ne uvredi. Od kad SNP vrsi vlast u gradu je sve gore. Drzava ulaze u sve gradove osim u sumadijski region. Nijedna nova fabrika nije otvorena u poslednjih deset godina. Nema zaposljavanja. Mladi odlaze u druge razvijene gradove. Naravno, sem nekoliko privatnih preduzeca gde drzava nije ulozila ni jedan dinar. Ovaj grad ponovo postaje dolina gladi zahvaljujuci politici koju vodi AV i njegovi podanici.

Odgovorite