SSP: Lažni Gradski parlament – sunovrat demokratije u Kragujevcu

- -
0

Povodom današnje konstitutivne sednice Gradskog parlamentam Stranka slobode i pravde izdala je saopštenje koje prenosimo u celosti:

Ako su izbori praznik demokratije, onda bi konstitutivna sednica parlamenta trebalo da bude kruna tog praznika. Vrhunac demokratskih stremljenja jednog društva. Dan kada izabrani predstavnici građana preuzimaju najodgovorniju dužnost, zastupanje i odbranu interesa svojih birača pred institucijama sistema. Jer šta je drugo zadatak odbornika, nego da govori u ime građanina. Običnog čoveka čiji su interesi i potrebe često nevidljivi moćnicima na vlasti. U idealno demokratskom društvu, vlast je servis, služba građana, u nedemokratskim kao što je naše, vlast je sila kojom manjina kontroliše većinu, a u cilju sopstvenog bogaćenja i privilegija.

Parlamentarni duh i demokratija u Kragujevcu ozbiljno su narušeni već nekoliko godina. U ovom trenutku možemo da zaključimo samo jedno – da ni parlamenta ni demokratije u našem gradu više nema. Sistematsko uništavanje institucija od strane SNS oligarhije, učinilo je svoje. Danas kada se održava lažna skupština lažnog parlamenta, po prvi put od održavanja višestranačkih izbora imamo verifikaciju nelegitimnog gradskog parlamenta, verifikaciju jednoumlja.

Kako u Kragujevcu na izbore izašlo samo 46% od ukupnog broja upisanih građana, lokalni izbori nemaju legitimitet, jer je manjina izabrala predstavnike koji će formirati vlast, koja će biti nametnuta većini. A većina je bojkotovala izbore jer drugog rešenja nije imala, svesna da je svaki pokušaj institucionalnog delovanja protiv SNS vlastodržaca osuđen na propast. Kako demokratskim sredstvima protiv onih koji u svakoj instituciji sistema imaju svoje predstavnike koji su zarad lične sigurnosti spremni da izvršavaju svaku naredbu SNS moćnika? Samo bojkotom.

Manjina koja je glasala, glasala je ili iz straha ili zbog obećanja da će im neki problem biti rešen, a i kada su glasali, glasali su za listu ”Za našu decu-Aleksandar Vučić”. Niko od lidera lokaknog SNS-a nije imao hrabrosti da imenom i prezimenom stane na čelo liste, te se i u tom smislu legitimitet lokalnih izbora može dovesti u pitanje.

Za nas iz Stranke slobode i pravde Kragujevac ovo je tužan dan. Tužan, jer je demokratija proterana iz parlamenta našeg grada. Jasno je da lokalni SNS ima za cilj da uključi u vlast predstavnike svih lista kvazi opozicije, što bi dobar srpski domaćin rekao “da satera sve u tor”, i tako stvori privid demokratije u Skupštini grada, jer približavaju se predsednički izbori, a to znači i da je blizu dan D za Srpsku naprednu stranku. Najava predsednika da razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, pokazala je da je bojkot iybora od strane prave opozicije ostvario svoj cilj, a većina građana Kragujevca je neizlaskom na izbore pokazala da je Kragujevac većinski za suštinske promene.

Duboko verujemo i borimo se da ovakva nelegitimna vlast ne potraje dugo, sa nadom se da će se demokratija brzo vratiti u Kragujevac koji se smatra kolevkom demokratije i moderne srpske države.

Nema komentara

Odgovorite