ŠR PSG: Srbija je zemlja sumnjive demokratije, bez slobode medija

- -
0

Na današnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca najveću pažnju javnosti je izazvala tačka dnevnog reda u okviru koje je razmatran rebalnas budžeta grada za 2017.godinu. Prema rečima zamenika šefa Odborničke grupe „Šumadijska regija – Pokret slobdnih građana“ Saše Milenića grad Kragujevac, pod vođstvom Srpske napredne stranke (SNS) i njenih brojnih i sve teže raspoznatljivih koalicionih partnera, nezakonito, besprimerno i planski guši slobodu javnog informisanja kao građansko pravo Kragujevčana, nanoseći veliku materijalnu i neprocenjivu nematerijalnu štetu građanima i civilizaciji na ovom tlu.

Na konferenciji za medije održanoj tokom sednice Skupštine grada Milenić je istakao da je Kragujevac jedini grad u Srbiji u kojem lokalna samouprava već tri godine ne raspisuje Konkurs za sufinansiranje javnog interesa u informisanju, na šta je po zakonu obavezna.

“U današnjoj Odluci o rebalansu budžeta za 2017. godinu, u razdelu 13, na pozicijama Uprave za vanprivredu, u glavi 3, koja se odnosi na medije, pojavljuje se ukupan iznos budžetskih sredstava od 155.373.000 dinara, što je za grad Kragujevac ogromna suma. Da li je nešto veliko ili malo, to je naravno relativna stvar, ali poređenja radi, ukupna vrednost kapitalnih izdataka budžetskih korisnika, koji će prema istoj Odluci biti pokriveni iz budžeta, u ovoj godini iznosi 246.665.226 dinara. To znači da će Kragujevčani pored novca koji izdvajaju za izgradnju saobraćajne infrastrukture, kanalizacione mreže, izgradnju i održavanje škola, obdaništa, sportskih objekata, za izgradnju ulične rasvete i slično, još 65% od tog iznosa izdvojiti i za sistem javnog informisanja“, rekao je Milenić.

Prema njegovim rečima to su očigledno za Kragujevac velike pare. Međutim, one ni ove godine u Kragujevcu neće biti raspodeljene transparentno, na osnovu javnog poziva svim medijima, već na osnovu privatnog nahođenja i partijskog interesa SNS-a i njenih koalicionih partnera. Kragujevac je među svim varošima, palankama i gradovima u Srbiji jedini u kojem će to biti i ostati tako već treću godinu za redom, naglasio je Milenić.

“Naravno, mi svi znamo kome će taj novac otići. Sav taj novac predviđen je za finansiranje takozvane gradske televizije, privrednog društva RTK. Prema Zakonu o sistemu javnog informisanja gradska televizija u Republici Srbiji ne može da postoji. Ona nigde u Srbiji i ne postoji, osim u Kragujevcu. Kao što znamo i ona je bila privatizovana i kupio ju je izvesni kruševački medijski magnat, sa još nekoliko medijskih kuća u Srbiji, đuture. Da je taj privatnik bio blizak SNS-u vidimo i po tome što je sve vreme privatnog raspolaganja i upravljanja ovom nekad gradskom kućom on povlačio novac iz gradskog budžeta baš kao da je to i dalje nekadašnje javno preduzeće. Ne samo bez ikakvog konkursa, nego ponekad čak i bez ikakvog budžetskog okvira i osnova za prenos finansijskih sredstava. Kada je izvukao novca iz gradske kase u višestruko većem iznosu nego što je platio za prisvajanje ove medijske kuće, on je objavio da diže ruke od posla i da za sobom ostavlja firmu u višemilionskim dugovanjima. Vlada Republike Srbije poništava ovu privatizaciju, kao i u nekim drugim slučajevima, ali samo za kragujevački slučaj donosi i uredbu kojom vraća prezuduženu firmu gradu. Valjda da namiri dugovanja koja je napravio SNS-ov privatnik, naravno od novca svih Kragujevčana, iz gradske kase. Grad tada osniva aktuelno privredno društvo i to je u ovom trenutku jedini medij u Srbiji koji funkcioniše kao d.o.o. čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, a sada mu Odlukom o rebalansu dodeljuje i ogromna sredstva, bez konkursa, bez zakonskog osnova, bez primera za poređenje“, rekao je Milenić.

Milenić je rekao i da “ovaj narativ može biti shvaćen i kao skica za kratku krimi priču o Srpskoj naprednoj stranci, njenim tajkunima i koalicionim partnerima udruženim u zajedničkom poduhvatu, kao ono nekad 90-ih” i naglasio da je za Šumadijsku regiju i Pokret slobodnih građana to, pre svega, “priča o jadnom stanju ljudskih prava i političkih sloboda građana Kragujevca, o jadnom stanju demokratije, kulture i civilizacije na današnjem šumadijskom tlu”.

Sloboda javnog informisanja nije tek jedno od prava, istakao je Milenić. To je čitav korpus ljudskih i građanskih prava – sloboda mišljenja, sloboda govora, sloboda štampe, pravo na istinitu, potpunu i blagovremenu informaciju, pravo na kritiku, pravo da se uputi prigovor, kojeg sistemski štiti čitav niz normi međunarodnog prava zaključno sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Generalne skupštine Organizacije UN, objasnio je Milenić. On je dodao da je sloboda javnog informisanja i jedan od temeljnih principa demokratskog društva i pozvao kragujevačku javnost da podrži akcije Grupe za slobodu medija.

Milenić je podsetio da Ustav Republike Srbije, kao i domaće zakonodavstvo, takođe akceptira i štiti ovu civilizacijsku tekovinu čovečanstva, premda je u svakodnevnoj praksi ona bitno ugrožena.

„O tome svedoče javne reakcije i zvanične ocene koje se izriču širom slobodnog sveta, ali koje se do srpske javnosti teško probijaju. Protiv gušenja slobode medija u Srbiji nedavno je protestvovala Svetska federacija novinara. Na javnim tribinama govori se o ‘odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji’. Predsednik Evropske federacije novinara javno je Srbiju ocenio kao ‘najgori primer slobode medija na Balkanu’, a organi EU zvanično izražavaju zabrinutost zbog stanja slobode javnog informisanja u Srbiji“, podsetio je Milenić.

O Srbiji se danas u Evropi i svetu govori kao o zemlji bez slobode javnog informisanja, dakle, kao o zemlji krajnje sumnjive demokratije i kulture. E, u takvoj Srbiji najgori primer je grad Kragujevac u kojem lokalna vlast SNS-a nezakonito guši slobodu javnog informisanja na način koji predstavlja presedan čak i u besprimernoj Srbiji, istakao je Milenić.

„Mi ne očekujemo da javni tužilac i pravosudni sistem po ovom pitanju reaguju naprosto zato što su već na brojnim drugim pitanjima pokazali da u Srbiji danas nema suda za Vučićevu SNS. Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana znaju da nezadovoljstvo građana raste i poručujemo da smo tu za odbranu civilizacijskih tekovina zavičaja moderne Srbije, te da smo svakim mesecom ovog bezakonja, svakim danom uzurpirane države i samouprave, bliži času kada će svi nadležni biti pozvani na odgovornost“, zaključio je Milenić.

Nema komentara

Odgovorite