ŠR PSG: Promenom politike Kragujevac može da bude privredni, univerzitetski i kulturni centar Srbije

- -
0

Kao što smo i najavili RITAM GRADA će objaviti seriju tekstova o kragujevačkim političkim akterima. Jednom nedeljno ćete na Ritmu grada biti u prilici da pročitate šta stranke i politički pokreti u Kragujevcu planiraju da rade ukoliko im građani poklone poverenje na narednim lokalnim izborima. Odgovore stranaka obajvljujemo onim radosledom kako smo ih dobili.

Prva na redu je Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana, u čije ime je odgovarao šef odborničke grupe u Skupštini grada Kragujevca Bojan Stojadinović.

RG: Kako biste ocenili trentno stanje u Kragujevcu?

ŠR – PSG: Trenutno stanje Kragujevca se ne razlikuje od sivila ostalih lokalnih samouprava u Srbiji pod vlašću Srpske napredne stranke. Kragujevac više nema svoju posebnost, o nekom razvoju da ne govorim, a stanje se najbolje oslikava na ulicama i licima nezadovoljinih građana. Srpska napredna stranka je brutalno centralizovala Srbiju i lokalna samouprava je ukinuta.

RG: U kom segmentu su neophodna poboljšanja?

ŠR – PSG: Poboljšanja i to drastična su potrebna u svim segmentima.

RG: Koji su, po Vama, najvažniji strateški ciljevi grada?

ŠR – PSG: Najvažniji strateški ciljevi grada treba da budu poveznost sa Koridorom 10, izgradnja novih industrijskih zona i privlačenje investicija, rešavanje mnogobrojnih problema počevši od deponije, izgradnje obilaznica, komunalnog uređenja grada i socojalno – odgovornog ponašanja prema građanima.

RG: Kakvi su Vaši stavovi o protestima građana koji traju već mesecima?

ŠR – PSG: Proteste građana smo prvi podržali i uputili poziv našim članovima i simpatizerima da uzmu aktivno učešće u pretestima. Smatramo da su protesti trenutno najveće javno dobro u Srbiji i Kragujevcu, mada ponekad teško razumemo stavove i odluke organizatora protestnih okupljanja u Kragujevcu.

RG: Zašto je Vaša politička ponuda za građane bolja od konkurentskih?

ŠR – PSG: Pokret slobodnih građana i Šumadijska regija aktivno rade na izradi kompletnog programa za razvoj Kragujevca. Uskoro ćemo početi promociju programskih rešenja i kvalitetnih ljudi koji su nam se pridružuli u protklom periodu od osnivanja PSG-a i reaktiviranja Šumadijske regije.

RG: S kim biste mogli da napravite postizborne saveze, a ko nikako ne dolazi u obzir i zbog čega?

ŠR-PSG: O postizbornim savezima i koalicijama je još rano govoriti, jer ne postoje elementarni uslovi za demokratske izbore. Jedno je sigurno: za Pokret slobodnih građana i Šumadijsku regiju je apsolutno neprihvatljiva saradnja sa Srpskom naprednom strankom i njenim saradnicima i na lokalnom i na republičkom nivou.

RG: Gde vidite Kragujevac u odnosu na ostale gradove u Srbiji kroz 10 godina?

ŠR-PSG: Kragujevac za 10 godina, ukoliko bude pameti, hrabrosti i malo sreće, vidimo kao glavni grad šumadijskog regiona u decentralizovanoj, regionalno uređenoj Srbiji koja je članica Evropske unije. Jedna decenija je sasvim dovoljna da naš grad postane privredni, univerzitetski i kulturni centar Srbije, potpuno finansijski nezavisan od Republike, izuzev u delu koji mu pripada po novima zakonima slobodne Srbije. Vidimo grad zadovoljnih ljudi, u kojem oni ostaju da žive i rade, obezbeđujući sigurnu budućnost svojim porodicama i gradu.

Nema komentara

Odgovorite