ŠR – PSG i DS oštro osuđuju otpuštanje lidera sindikata “Zastava oružja”

- -
0

Povodom otkaza Draganu Iliću, predsedniku Samostalnog sindikata “Zastava oružja”, oglasile su se saopštenjima za javnost opozicione stranke u Kragujevcu. Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka oštro osuđuju postupak poslovodstva “Zastava oružja”.

“Režim hoće totalnu kontrolu nad sindikalnom sferom, odgovaraju mu servilni i korumpirani sindikalci koji treba da predvode simulirani sindikalni pokret u Srbiji. Partijski direktori u javnom sektoru imaju nalog da uklone svakog ko se osmeli da izađe iz tako ograničenog sindikalnog okvira, a rigidni zakoni koji regulišu oblast rada onemogućavaju istinsko sindikalno organizovanje i u privatnom sektoru. Da bi došlo do promena potrebni su i jaki sindikati, zato režim čini sve da ih kontroliše i oslabi, pa će u Srbiji posle Aleksandra Vučića biti potrebno uskladiti sindikalno organizovanje sa pravilima slobodnih evropskih država”, saopšteno je iz Šumadijske regije – Pokret slobodnih građana.

“Otkaz Predsedniku Sindikata fabrike oružja Draganu Iliću je vrhunac siledžijskog odnosa, koji se prema radnicima ove fabrike a pre svega sindikatu sprovodi već duži vremenski period. Simbolika ovog čina je ogromna. Potpuno je jasno da ovaj otkaz treba da bude zastrašujući primer za sve druge koji se bore za radnička prava, ne samo u Kragujevcu već u celoj Srbiji. Računica onih koji stoje iza ovog akta je jasna. Ako se slomi najača sindikalna organizacija u Srbiji u jednoj od najvažnijih fabrika, čemu onda mogu drugi da se nadaju. To je potpuno jednako onoj istoj politici koja se u ovom trenutku sprovodi u celoj državi, politici pritiska na svaki otpor, drugačije mišljenje, neslaganje sa političkim konceptom koji je vladajući”, navode u Demokratskoj stranci.

Nema komentara

Odgovorite