ŠR PSG: Budžet Kragujevca nerealan i neostvariv

- -
0

Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana smatraju da je budžet grada Kragujevca za 2020. godinu koji je predložila SNS i gradonačelnik Radomir Nikolić nerealan, netransparentan i neostvariv.

Prema rečima Bojana Stojadinovića, šefa Odborničke grupe ŠR-PSG u Skupštini grada Kragujevca, budžet je nerealno planiran u iznosu od 10 milijardi dinara i neostvariv je sa aspekta prihoda iz kojih odgovorne vlasti treba da planiraju troškove i rashode u fiskalnoj godini. Stojadinović je kazao da je namera vlasti da od prodaje građevinskog zemljišta prihoduje 3,7 milijardi u domenu naučne fantastike.

Grad bi trebalo da proda 62 hektara građevinskog zemljišta sa pripremljenom tehničkom dokumentacijom, koju i nema, po dosadašnjoj ceni jednog ara u atraktivnoj komunalnoj zoni kod krsta na ulazu u grad, što je neostvarivo, dodao je Stojadinović.

„ Uz izostanak ovog prihoda i obavezan trošak od 650 miliona u vidu otplate kredita i 1,2 milijarde subvencija javnim preduzećima i preko milijarde dinara za specijalizovane i usluge po ugovorima sa naprednjačkim firmama, jasno je da će Kragujevčani dobiti veliko ništa od kapitalnih investicija začinjeno sa malo predizbornog asfalta“, rekao je Stojadinović.

Šumadijska regija i Pokret slobodnih građana ponovo ističu da budžet grada treba da stvori ambijent za nove investicije i radna mesta, da obezbedi podršku mladim preduzetnicima kroz grantove ili beskamatne pozajmice sa grejs periodom, kazao je Stojadonović i dodao da je grad ovih dana bio svetski lider u aerozagađenju i da je neophodno ulaganje u smanjenje zagađenosti i rešavanje problema „Energetike“ kao glavnog zagađivača.

„Budžet je nemoguće amadmanski popraviti, dok je SNS na vlasti po celoj vertikali, od Republike do gradova i opština, neće biti programskih budžeta, jednostavno rečeno nema lokalne samouprave , nju su naprednjaci ugušili. Zato je potrebno ponovo graditi institucije, vratiti građanima pravo na lokalnu samoupravu, pa tek onda uspostaviti komunalne sisteme, što je nemoguće bez promene autoritarne vlasti Aleksandra Vućića i njegove SNS“, zaključio je Bojan Stojadinović.

Nema komentara

Odgovorite