SNS: Pešački prelazi u Avalskoj ulici – crne tačke za meštane

- -
0

avalska pesackiGradski odbor Srpske napredne stranke zatražio je od gradske vlasti da reši problem pešačkih prelaza u Avalskoj ulici. Tim povodom, GrO SNS izdao je saopštenje, koje prenosimo u celosti.

„Iako su meštani Avalske ulice u prethodnom periodu više puta zahtevali od gradske vlasti i ostalih nadležnih da reše problem sa kojim se svakodnevno susreću, do danas problem nije rešen. Nerešavanje problema i svakodnevni strah meštana ove ulice, zahtevaju i dalje apelovanje na gradsku vlast i sve nadležne da konačno reše ovaj, nimalo naivan, problem.

Učestalost saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u ovoj ulici i koje za posledicu imaju materijalnu štetu, ali i ljudske žrtve, iziskuje ozbiljniji i odgovorniji pristup gradske vlasti.

Nekada mirna, jednosmerna Avalska ulica, od avgusta 2010. godine pretvorena je u crnu tačku za meštane Mesne zajednice Sušica. Ova ulica je avgusta 2010. godine postala dvosmerna, sa četiri kolovozne trake i od tog trenutka preuzima ulogu tranzitnog puta, odnosno ulogu obećanih, a do danas nezavršenih obilaznica. Usled toga došlo je do porasta kako broja vozila, tako i brzine kojom se vozila ovom ulicom kreću.

Na potezu od raskrsnice na Aerodromu kod benzinske pumpe pa sve do raskrsnice kod Medicinske škole, kao jedini vid prevencije postavljeni su znakovi ograničenja brzine koji se nažalost u velikom broju slučajeva ne poštuju, a što je dobro poznato nadležnima.

U okolnostima nepoštovanja ograničenja brzine i pešačkog prelaza:

– preko dvosmerne ulice sa 4 kolovozne trake,

– postavljenog na potpuno nepreglednom mestu (uzbrdica),

– bez preko potrebnih svetlosnih znakova (semafora ili treptača) i

– bez pešačkog ostrva,

jasno je u kakvoj se opasnosti svakodnevno nalaze pešaci koji žele da pređu Avalsku ulicu. Ovako nebezbedni uslovi dovode do toga da su pešaci svakodnevno suočeni sa rizikom saobraćajne nezgode, koja može dovesti i do tragičnih posledica.

Drugi pešački prelaz smešten je na delu puta koji je sužen, a treći na samoj krivini ka Beogradskoj ulici. Ova krivina, zbog nepreglednosti, godinama unazad, mesto je brojnih saobraćajnih nezgoda. Mnogo puta vozila su završavala i u dvorištima i kućama koje se nalaze na ovom prostoru.

U večernjim časovima, usled porušenih bandera u saobraćajnim nezgodama, jedan deo ulice je potpuno neosvetljen, što dodatno uvećava rizik.

Kako bismo još jednom ukazali na važnost ovog problema, podsećamo da je od momenta puštanja Avalske ulice u dvosmerni saobraćaj, gotovo u svakom mesecu zabeležena saobraćajna nezgoda koja je za posledicu imala kako velike materijalne štete, tako i lakše ili teže telesne povrede.

U ovoj godini, za dva i po meseca, dogodile su se već tri saobraćajne nezgode. Dve sa težim fizičkim povredama, a jedna je čak imala i smrtni ishod.

U strahu za bezbednost svoje dece koja svakodnevno prelaze ovu ulicu kako bi stigla do svojih osnovnih i srednjih škola, u više navrata stanovnici Avalske ulice zahtevali su hitno rešavanje ovog ozbiljnog problema. Do rešenja nije došlo jer je saopšteno da nadležne institucije nemaju rešenje, ali ni novca.

Postavljamo pitanje gradskoj vlasti, da li je bitnije ulagati u, recimo, sport, ili je bitnija bezbednost dece i ljudski životi?“

Nema komentara

Odgovorite