Slavica Saveljić govorila u Evropskom parlamentu

- -
0

slavica saveljicKragujevčanka Slavica Saveljić, poslanica ZZŠ u NSRS, učestvovala je na 7. Interparlamentarnom sastanku, koji je 18. i 19. marta održan u Evropskom parlamentu u Briselu.

Delegacija Evropskog parlamenta zadužena za odnose sa zapadnim Balkanom i predstavnici srpskog Parlamenta razgovarali su o usklađenosti srpskog zakonodavstva sa propisima i standardima EU, o prioritetima i obavezama u 2013. godini, kao i o stanju u Srbiji uopšte.

Sastankom je predsedavao Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, a u radu je učestvovao i Pjer Mirel, direktor Evropske komisije za zapadni Balkan.

Slavica Saveljić govorila je o razvoju ekonomije, sa posebnim osvrtom na energetski sektor, što je bila jedna od ukupno pet tema o kojima se vodio dijalog.

– Iako je zemlja velikih previranja i turbulencija, Srbija iskreno želi da bude deo velike evropske porodice zato što tu strateški, geografski, kulturološki, ekonomski i socijano pripada, kao što želi da bude institucionalno uređena, ekonomski razvijena država, sa propisima koji su usklađeni sa zakonodavstvom i standardima EU, sa privredom zasnovanom na znanju i efikasno korišćenim resursima – istakla je poslanica ZZŠ.

Delegacije Evropskog parlamenta i NSRS ocenile su da je Srbija ostvarila vidljiv napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u EU. Posebnu pažnju evropskih parlamentaraca izazvale su teme odnosa Beograda i Prištine, reforme u oblasti pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i položaj i prava nacionalnih manjina.

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine RS usvojili su na kraju zasedanja zajedničku deklaraciju u kojoj se Srbija ohrabruje da nastavi demokratske, sistemske i socio-ekonomske reforme.

Nema komentara

Odgovorite