SDS poziva studente da se pobune

- -
4

Socijaldemokratska stranka poziva studente da se pobune protiv kupovine diploma, bahatosti i nepotizma koji nisu slučaj samo na Univerzitetu u Kragujevcu već su prisutni na pojedinim fakultetima i univerzitetima širom Srbije.

“Diplome sa različitim zvanjima se danas mogu kupiti gotovo kao na pijaci. Takav model sticanja univerzitetskih diploma postavili su funkcioneri Srpske napredne strane, Nebojša Stefanović i Siniša Mali, kao i mnogi drugi. Na ovaj način naprednjačka vlast je građanima jasno dala do znanja kakav model je prihvatljiv pa čak i poželjan”, navodi se u saopštenju SDS.

Slučaj rektora Univerziteta u Kragujevcu, Nebojše Aresnijevića, i njegovog sina samo je primer celokupne situacije u kojoj se nalaze univerziteti, smatraju u toj stranci.

SDS ističe da je pijačnom prodajom diploma ugled univerziteta gotovo uništen, a vređanje profesora koji svoj posao obavljaju časno i pošteno ne prestaje. Takođe, vlast se na ovaj način besramno podsmeva svim vrednim i savesnim studentima.

“Zato pozivamo studente svih univerziteta da se pobune protiv ovakvog modela sticanja diploma. Takođe, pozivamo i celokupnu akademsku zajednicu da kaže „NE“ nepotizmu, mobingu, bahatosti, primitivizmu i trgovini zvanjima. Krajnje je vreme da se ugled i čast svih koji su svoje diplome i zvanja stekli na propisan način brani i odbrani na ulici. Iako to baš i ne priliči akademcima, danas je ipak nužno neophodno”, ističu u SDS.

Ta stranka zahteva od nadležnih institucija da reaguju i preispitaju sve sporne diplome i doktorate.

“Idejne tvorce ovakvog sistema školovanja, Nebojšu Stefanovića i Sinišu Malog, pozivamo da momentalno podnesu ostavke. Nebojša Arsenijević koji je malo dekan Fakulteta medicinskih nauka, malo direktor Kliničkog centra, malo rektor Univerziteta, mora potpuno da se povuče iz akademske zajednice i tako prestane da vređa kolege lekare, profesore i studente”, smatraju u SDS.

4 Komentara

  1. Pitanje jeste sveopšte i gradjansko i ako profesori ne smeju građani zarad svoje dece budućih studenata treba da reaguju. Kako je uopšte moguće da Univerzitetska zajednica i njeni uvaženi profesori nemaju toliko dostojanstva i hrabrosti da kažu javno da ne treba da ih predvodi neko ko je nekulturan, ko zloupotrebljava funkciju za zapošljavanje rodjaka i za to dobija dve opomene od Agencije za borbu protiv korupocije , ko psuje kao kočijaš , ko preti kolegama i sistemu države preko omalovažavanja tužioca, već neko ko ima morala i vizije kuda i kako povesti ovako korumpirani i osramoćeni Univerzitet kao što je naš. Na audio snimku koji je emitovan u medijima nema montaže , već se čuje rektor lično, i tu svaka dilema o tome da li je moguće da se neko tako ponaša prestaje. Džaba rektore sva Vaša zvanja i znanja, kada niste dostojni, već ste se pokazali kakav ste u stvari … bahati čovek sa manirima seoskog kabadahije i nasilnika. Pitanje je ko će posle svega svoju žensku decu poslati na ovaj Univerzitet, kad se na zvaničnim sednicama raspravlja o polnim radnjama i to na tako primitivan način kako je uradio Arsenijević. Porodičan, referentan i sposoban a ne razvratan na čelo Univerziteta, ili neka se Univerzitet ugasi i prestane sa radom po kazni i pravdi božjoj kao leglo razvrata i nemorala i svakakvih po čoveka i budućih studenata nedostojnih radnji !!!

    • Tako je, ali srpska akademska zajednica je atrofirala načisto, nepoželjni su koji misle svojom glavom, a poželjni poltroni koji sujetnim profesorima hrane sujetu. I, evo rezultata, koji neće moći lako da se ispravi, jer, ti poltroni su već i sami postali profesori! Ja sam bila manjina kada sam ovo govorila, a i sada je kolege strah i jeres da se govori o tome. Sramota! Neznanje može da se oprosti, ali namerno okretanje glave, ne može.

  2. Nažalost, ima pokušaja da se ovo pitanje ispolitizuje, mada je svima jasno da ono suštinski nema veze sa politikom već je u pitanju višegodišnje nekulturno i bahato ponašanje. Ja sam ostala u manjini nekih davnih godina kada sam savetovala kolegama da ne treba prihvatiti veštački stvorene kvantitativne kriterijume za napredovanje, koji se odnose na broj objavljenih radova, pa se besomučno dopisivati na “naučne radove” i šljamiti po časopisima niskog kvaliteta, već da treba ceniti suštinu znanja i rada. taj prvi korak nas je uvukao u spiralu, dopisivanja, dodvoranja rukovodstvu i njihovoj familiji…….Pa su se lekari, kao i ostali “stručnjaci”, dali u naučnike a da pojma nemaju osnovu svoje struke, od koje su počeli da beže, a sistem ih je u tome stimulisao i evo gde smo, svako ima svoga “crnca” koji je pristao da piše za “naučnike”, a oni se bahate li bahate i prave carstvo na leđima poreskih obveznika. Sramota što se ćuti. Jer, ovi koji ništa ne zaslužuju, vrlo su glasni za odbranu svojih privilegija.

Odgovorite