SDS osuđuje govor mržnje ma kome da je upućen

- -
0

Socijaldemokratska stranka najoštrije osuđuje ispisivanje grafita mržnje protiv pripadnika romske nacionalnosti koji su osvanuli pre nekoliko dana na kragujevačkim ulicama.

U gradu koji je u vremenu fašističkog terora platio visoku cenu rasne netrpeljivosti i sagradio spomen obeležja koja zauvek podsećaju na bezumlje jednog teškog, ratnog vremena nedopustivo je da se u 21. veku pripadnici romske nacionalne manjine osećaju ugroženo i nebezbedno, navode u SDS.

U Kragujevcu, istču u SDS, živi oko 10 hiljada Roma, koji poštujući svoju
pripadnost i tradiciju ničim nisu ugrozili druge.

U zemlji u kojoj se nasilje stimuliše kao obrazac ponašanja ne čudi što grafiti „nož u vrat“
osvanjavaju na ulicama, ali brine da se o počiniocima ni posle deset dana ništa ne zna.

Za SDS je neprihvatljivo opravdanje da grafiti nisu namenjeni Romima već navijačkim grupama, jer se radi o govoru mržnje, otvorenom pozivu na nasilje i netoleranciji koje su jednako opasne za sve socijalne grupe.

“Socijaldemokratska stranka osudiće svaki vid nasilja jer smatra da je Kragujevac samo pre nekoliko godina i u jedno drugo vreme s pravom poneo epitet grada mira i tolerancije i da sve odgovorne vlasti takav epitet obavezuje da ga i zadrže. Za Rome, za Srbe, za sve druge narode Kragujevac je uvek bio i mora da ostane sigurno mesto za život, grad budućnosti i grad
nade”, izjavila je predsednica IgrO Kragujevac Slavica Saveljić.

Nema komentara

Odgovorite