Saopštenje DS-a povodom reakcije RTK

- -
2

demokratska_strankaPovodom reagovanja Radio-televizije Kragujevac, na konferenciju za novinare Gradskog odbora DS-a, demokrate su izdale novo saopštenje za javnost, koje prenosimo u celini:

„Demokratska stranka je juče, posle mnogo godina, dobila vremenski prostor u informativnom programu Radio televizije Kragujevac koji joj po značaju i pripada,ukoliko značaj prisustva političkih oponenata u medijima ne određuje gradonačelnik Kragujevca lično. Nažalost, ali očekivano, deo tog prostora je zauzeo i odgovor glavne urednice povodom juče održane konferencije za medije u prostorijama GrO Demokratske stranke. Dobili smo odgovor dostojan i nekadašnjeg urednika RTK Dragiše Petrovića, udarne pesnice, tada, vladajućeg režima. I on je bio potpuno i iskreno ubeđen da radi svoj posao profesionalno i u skladu sa etičkim novinarskim kodeksom. Kragujevčani su tada sami doneli zaključke o programu RTK, i na taj deo istorije ove medijske kuće želimo da podsetimo javnost.

Javni servis je nešto više od svakodnevog, pačijeg, ponavljanja fraze „medijski servis Šumadije“. Za to nedostaju osnovni činioci, kao što su stabilno finansiranje rada te medijske kuće i pristojne plate za zaposlene, iz čega proističe i nezavisna uređivačka politika, kao i zakonski propisi koji to sve regulišu. Ova kuća sada više liči na jagodinsku TV Palma, s tim što je pomenuta televizija ipak privatna.

Deo odgovora upućenog GrO Demokratske stranke potvrđuje i naše izrečene stavove. Događaji u prethodna dva meseca ne potresaju grad, kako se kaže u njihovom odgovoru, već jednu političku stranku, čijoj se vladavini u ovom gradu bliži neizbežan kraj. „Privođenju svedoka“ u Hroniku i iščitavanju nekih dokaza RTK je u službi iste ove gradske vlasti i politike na izdisaju, preuzela ulogu istražnih organa i suda, a ne tzv. Javnog servisa. Daleko je to od objektivnog novinarstva. I dalje tvrdimo da je RTK zloupotrebljena vršenjem direktnog prenosa „svečanog događaja“, bez obzira iz čije je stranke gradonačelnik Kragujevca. Suština koja se vidi iz odgovora Urednice je da se ovde ipak radi o gospodinu Stevanoviću, a ne o stranci kojoj pripada. Ukoliko je ovo bio njen lapsus, zahvaljujemo se u ime celokupne javnosti Kragujevca što nas je u to svoje uverenje uputila.

Ipak ne možemo prikriti zadovoljstvo onim što je viđeno u tom prenosu. Razotkriven je u potpunosti karakter glavnih političkih aktera na kragujevačkoj političkoj sceni, a pre svega bahatost, netolerantnost i ostrašćenost. Sve to bi bilo sakriveno, ne prvi put, veštim uredničkim makazama, pa bi danas Gradonačelnik, ali i njegovi najbliži saradnici, bili nešto više od šačice „skromne pameti“.

Žalosno je što glavna Urednica nije našla za shodno da reaguje i svoj britki jezik i um iskoristi u komentaru povodom uvreda, omalovažavanja i pretnji upućenih njenim kolegama, koje su čuli svi Kragujevčani. GrO Demokratske stranke nije uzeo u zaštitu samo „neke“ novinare, „nekih“ medija. Sve zamerke usmerene radu RTK su naš pokušaj da stanemo u odbranu onih medijskih radnika kojima Urednica ove televizije u skladnom dogovoru sa Gradonačelnikom onemogućava da profesionalno bave svojim poslom, već se moraju baviti instruiranim izveštavanjem i time degradiraju sebe kao profesionalce.

Jedino oko čega ćemo se složiti sa glavnom Urednicom je činjenica da gledaoci sami donose zaključke, i ovom prilikom apelujemo na njih da to urade što pre kako bi i oni potvrdili čiji je zapravo javni servis RTK.

Ovom prilikom samo podsećamo javnost. Isto to smo učinili i 1997. Nemojte ni vi da zaboravite.“

2 Komentara

  1. Čekaj, čekaj dok Vas Vlatko (Rajković) malo pročešlja. Điveo budući predsednik DS u Kragujevcu. Vlatko, Vlatko, Vlatko, Vlatko….

Odgovorite