PZNG: Odluka o mesnoj samoupravi pred Ustavnim sudom

- -
0

Šef odborničke grupe „Pokret za naš grad“ Miloš Anđelković podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o mesnoj samoupravi koju je kragujevački parlament nedavno usvojio.

Podsećanja radi, na sednici Skupštine grada Kragujevca 14. juna, po prvi put u novijoj istoriji, na skandalozan način usvojena je Odluka o mesnoj samoupravi, kako u opoziciji tvrde, nedovoljnim brojem glasova, a uz to je, ističu, neustavna i nezakonita

Reagujući na sam predlog ove odluke šef odborničke grupe „Pokret za naš grad“ Miloš Anđelković podneo je 35 amandmana kako bi gradski parlament istu uskladio sa zakonom i statutom grada.

Međutim, bahatost vladajuće većine je ponovo došla do izražaja i ne samo da amandmani nisu usvojeni već je i odluka doneta nedovoljnim brojem glasova što predstavlja presedan u lokalnom parlamentarizmu, pa otuda i ova inicijativa ka Ustavnom sudu Srbije, navode u “Pokretu za naš grad”.

„Naša je obaveza da ukažemo da se radi o jednoj neustavnoj i nezakonitoj odluci gradske vlasti, usvojenoj na skandalozan način, nedovoljnim brojem glasova odbornika, i otuda i inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti koju sam podneo Ustavnom sudu Srbije“, istakao je Anđelković.

Od dodaje da nakon prihvatanja inicijative i donošenja rešenja kojim će pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o mesnoj samoupravi očekuje da Ustavni sud obustavi primenu ove odluke do donošenja konačne odluke.

“To je jedino moguće rešenje kako bi se sprečile štetne posledice koje je ova gradska vlast već prouzrokovala samim raspisivanjem izbora“, smatra Anđelković.

U “Pokretu za naš grad” smatraju da gradska vlast na ovaj način želi da sprovede svoje partijske izbore i iz tih razloga već je ranije zajedno sa drugim opozicionim odbornicima pozvala građane na bojkot istih. Takođe, ostavke svih odgovornih za usvajanje neustavne i nezakonite odluke, počev od predsednika skupštine, preko sekretara i člana Gradskog veća za lokalnu samoupravu su jedino rešenje kako bi donekle sačuvali dostojanstvo gradskog parlamenta.

Nema komentara

Odgovorite