PSG – ŠR: Nesposobno rukovodstvo i čelnici grada doveli Zastavinu ambulantu do likvidacije

- -
0

Odbornička grupa „Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana’’ smatra da je neodgovorno ponašanje direktora ,,Zavoda za zdravstveno osiguranje radnika’’, načelinka Gradske uprave za socijalnu politiku i zdravstvo i gradonačelnika dovelo do prinudne likvidacije ove zdravstvene ustanove.

Prema rečima Bojana Stojadinovića, šefa Odborničke grupe „Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana“, Zavod za zdravstveno osiguranje radnika (“Zastavina ambulanta”) zapošljava 192 zdravstvena radnika i građani ga pamte samo po dobru i to potvrđuje podatak da njegove usluge koristi 35.000 ljudi, među kojima dominiraju stariji Kragujevčani.

On je istakao da je lokalna samouprava sredinom prošle godine, upravo glasovima odbornika Skupštine grada, preuzela Zavod i da je svojim neznanjem i nemarom postavljenog rukovodstva dovela ovu renomiranu ustanovu do likvidacije.

,,Hteli smo da odbornici raspravljaju o sudbini Zavoda, da utvrdimo odgovornost i predlog mera za spas ambulante, ali kako po običaju biva vladajuća većina na dnevni red ne stavlja tačke koje su bitne za građane Kragujevca. Tako svesno postaje učesnik u gašenju Zavoda pokrivajući krivicu štetočinskog rukovodstva ustanove na čelu sa direktorom koji i pored upozorenja APR-a o isteklom roku od 90 dana nije dostavio urađene izveštaje o poslovanju za posledenje tri godine, što je za rubriku ‘verovali ili ne’. Naravno, ne treba biti naivan, jasno je da je gradaska vlast aminovala takvo ponašanje naprednjačkog direktora”, rekao je Stojadinović.

Prema njegovim rečima posebnu dimenziju celog problema otvara činjenica da će od 1. januara 2020. sva imovina ustanova primarne zdravstvene zaštite preći u vlasništvo Republike Srbije, a to su svi objekti koje su Kragujevčani decenijama gradili od svojih para, kroz samodoprinose u ranijem periodu, ili iz gradskog budžeta poput Ambulante broj 4 i zgrade Hitne pomoći.

”Na delu je brutalna centralizacija Srbije, posle finansijske, prosvetne, medijske, sada Aleksandar Vučić i SNS centralizuju i sferu zdravstva. Očigledne su i pripreme za privatizaciju komunalnog sektora i konačno ukidanje lokalne samouprave u Srbiji. Ako se ne stvori politička alternativa desničarskoj vlasti gradovi će zaista postati puke administrativne tačke bez ikakvih prihoda i razvojnih projekta. Stoga će Pokret slobodnih građana i Šumadijska regija sve svoje potencijale na gradskom i republičkom nivou staviti u funkciju građenja jake, jasne i beskompromisne političke alternative Vučićevom režimu u odbrani prava građana na lokalnu samoupravu i slobodnu Republiku”, zaključio je Stojadinović.

Nema komentara

Odgovorite