Pokret za naš grad: Minimum odgovornosti za ekonomski razvoj Kragujevca

- -
0

Za nas grad KZNNa sednici Skupštine grada usvojen je plan konsolidacije javnog sektora Grada Kragujevca, čiju neophodnost je Pokret za naš grad isticao još od svog osnivanja. Novonastale ekonomske okolnosti u zemlji su nametnule usvajanje mera reforme, ali sada je odgovornost na lokalnoj vlasti za sprovođenje istih, ali odgovotnost za poboljšanje ekonomskih okolnosti u gradu ima i Vlada Republike Srbije.

Pokret za naš grad koji sa svojih 11 odbornika u gradskom parlamentu čini drugu po veličini odboričku grupu vladajuće većine, zna da je usvajanje dokumenta o finansijskoj konsolidaciji bio lakši deo posla, a sada će fokus Pokreta biti usmeren na rad javnih i javno komunalnih preduzeća u smislu primene usvojenih mera i poštovanja zadatih rokova.

„Tri su ključna koraka koja se moraju sprovesti u potpunosti, i to: rigidno smanjivanje i ukidanje svih troškova koji nisu neophodni za obavljanje osnovnih delatnosti, unapređenje kontrole naplate potražiavnja i minimiziranje svih poslova preduzeća koji ne čine osovnu delatnost preduzeća.“ podsetio je prof. dr Nebojša Zdravković i istakao da bi JKP „Čistoća“ u značajnoj meri sanirala svoje poteškoće kada bi izvršila naplatu svojih potraživanja od oko 3,5 miliona.

Ozbiljnost ekonomske situacije nalaže istovremenu ozbiljnost svih političkih činioca u Kragujevcu, ne samo vladajućih već i opozicionih stranaka u gradu, a vladajućih na nivou Republike.

„Kada sam bio narodni poslanik trudio sam se da država aktivno učestvuje u razvoju grada Kragujevca, da pomogne svaku investiciju preko nadležnih ministarstava. Na taj način finansiran je zatvoreni bazen, izgradnja saobraćajnica, tri nova mosta, put prvog reda ka Batočini i mnogi drugi projekti. Danas to nije slučaj. Kragujevac i sada ima svoje predstavnike u Skupštini Republike Srbije, ali republičkih investicija nema, pitanje kasarne „Radomir Putnik“ nije rešeno, takođe ni zgrade Apelacionog suda, nema gradske bolnice, Hitna pomoć je izgrađena novcem koji je obezbedila lokalna samouprava, a put ka Batočini gotovo da stoji. Zbog toga je neophodna veća posvećenost kragujevačkih poslanika, predstavnika političkih partija koje vrše vlast u Republici da shvate da poslanički mandat ne podrazumeva samo sedenje u skupštinskoj sali već je i sredstvo obezbeđenja boljih uslova života naših sugrađana.“, naglašava Zdravković.

Naš grad treba pomoć sa svih nivoa. Mi kroz participaciju u lokalnoj vlasti činimo napore da sistem funkcioniše u ovim teškim trenucima, da se otklone razlozi za štrajk radnika, da građani imaju normalno funkcionisanje komunalnog sistema. Ipak, sa druge strane, ne ljutimo se mi ni na stranke sa nivoa republičke vlasti ako pomognu svom gradu, jer samo ako svi uradimo koliko možemo, Kragujevac ponovo može doživeti ekonomski bum.

Nema komentara

Odgovorite