Pokret socijalista burno reagovao na saopštenje DS-a

- -
0

pokret socijalistaNa saopštenje Demokratske stranke pod naslovom „Vulinov pilot projekat Banke hrane u Kragujevcu postoji već par godina unazad“, Pokret socijalista odgovorio je saopštenjem koje prenosimo u celosti:

„Tačno je da je svojevremeno DS u Kragujevcu pokrenuo sličnu akciju. Tačno je i da je zbog zakonske regulative ovaj projekat preuzelo udruženje građana.

Sve ostalo što se navodi u saopštenju GrO DS-a je previše licemerno,neuko i nepristojno.

Pre svega, program ministarstva se zove „Prikupljanje i distribucija viškova hrane“.

Projekat koji je pokrenuo ministar Vulin ne zavisi od donacija , ucena i uslovljavanja, u njemu nema mogućnosti finansiranja političkih stranaka ( po čemu je inače DS prepoznatljiva).

Ovaj projekat se zasniva na korišćenju postojećih resursa, (ne zahteva dodatno angažovanje radne snage, nema povećanog utroška energije kao ni dodatnih sredstava i namirnica) tj da se što većem broju socijalno ugroženog stanovništva omogući korištenje već spremljenih obroka hrane. Ideja je da Crveni krst, od institucuja koje se bave ishranom korisnika( studentski i učenički domovi, ustanove za smeštaj odraslih korisnika) prikuplja viškove hrane i u saradnji sa Centrom za socijalni rad, deli obroke socijalno najugroženijima koji nemaju pravo na ishranu u narodnoj kuhinji.Centar za socijalni rad, Crveni krst, Studentski dom, Zavod za smeštaj odraslih „Male pčelice“ i Gerontološki centar će , za početak obezbediti hranu jednom nedeljno za 100 korisnika, ali je ideja da se kasnije ona obezbedi za više dana. Na ovakav način se pomaže ljudima koji su na granici siromaštva i ne mogu da se obrate za obrok u narodnoj kuhinji, ali će se kroz mere zapošljavanja i Zakon o radu pomoći ljudima da dođu do svog sigurnog parčeta hleba što je jedino pravo i trajno rešenje.

Previše licemerno je kada neko ko je u ime demokratije stvorio armiju korisnika narodne kuhinje, nezaposlenih i socijalno ugroženih za sebe tvrdi da je programski socijalno i društveno odgovoran time što otvara narodne kuhinje i banku hrane.

Ako projekat „Banka hrane“ nije bio stvar političkog marketinga zašto ga nisu proveli kroz institucije sistema kojim su upravljali dvanaest tužnih godina?

Zašto im sada smeta ako se program „Prikupljanja i distribucije viškova hrane“ sprovodi kroz institucije,neopterećen slučajnošću, uslovljavanjima ni ucenama.

Da li je politika „ Sve za jednoga – jedan za sve „ koju je zastupala DS socijalno odgovorna politika? Vaši unutar stranački izbori su pokazali šta ljudi misle o takvoj politici.

Bez obzira na sve to, mi u Pokretu socijalista smatramo da nije vreme za ovako neumesne i neukusne polemike i da treba da pozdravimo i podržimo svaku ideju i projekat koji će omogućiti građanima Srbije da što lakše prebrode ove teške trenutke.

Ako je ovo način da se po mišljenju DS-a, dignu iz mrtvih, prihvati ćemo ali i dalje smatramo da nije vreme političkog marketinga već je vreme za ujedinjenje i spašavanje Srbije.“

Nema komentara

Odgovorite