Odlučna podrška lokalne samouprave Univerzitetu

- -
5

Odlučna podrška lokalne samouprave UniverzitetuSavet koalicije parlamentarne većine u SG Kragujevca je na svojoj redovnoj sednici izrazio zadovoljstvo efikasnim radom i usvajanjem odluka i zaključaka na poslednjoj sednici Skupštine grada. Centralna tema sednice Saveta je bio dalji razvoj Kragujevca i nepokolebljiva odlučnost lokalne samouprave da nastavi u tom pravcu, pre svega ekonomskim programima, novim investicijama i uvećanjem broja novih radnih mesta.

Bilo je reči i o drugim društvenim dimenzijama razvoja grada, a posebno je raspravljano o kragujevačkom Univerzitetu – okosnici prosvećene budućnosti Kragujevca. Pohvaljno je čvrsto partnerstvo lokalne samouprave i Univerziteta i podrška Univerzitetu koja je jedinstvena u Republici Srbiji. Zaključeno je da takvu politiku treba nastaviti. Otuda se i javila zabrinutost za budućnost univerzitetskih ustanova: Filološko – umetničkog fakulteta i Banke matičnih ćelija u Kragujevcu. Podrška lokalne samouprave osnivanju i razvoju tih ustanova je od početka odlučna, što se na žalost, ne može reći za ostale nivoe vlasti, bez obzira što je reč o nominalno državnim institucijama. Zato je neophodno da grad i Univerzitet, bez ikakovog mešetarenja i uticaja kontraobaveštajnih politika zbunjivanja javnosti, partnerski, kao i uvek do sada, obave sve potrebne međusobne razgovore i poslove i obezbede uspešnost navedenih projekata.

5 Komentara

  1. Svaka cast ljudima na vlasti sto se zalazu za resavanje problema sa univerzitetom, samo nek se tako nastavi i KG ce nam uskoro biti pravi evropski grad.

  2. Naš Univerzitet, kojim se svi mi Kragujevčani ponosimo, jer grad Kragujevac je zahvaljujući Univerzitetu akademski centar regiona, nikada ne sme da bude zloupotrebljavan u političke svrhe. U toku sam sa situacijom na FILUMU. Naime, Skupština grada Kragujevca je veoma korektna u nastojanjima da ovom našem “najmlađem” fakultetu pomogne da reši svoj veliki problem, a to je adekvatan objekat gde bi on bio smešten. Međutim, sada se lokalna vlast okrivljuje za to što sredstva za gradnju nisu sakupljena. Skuština grada je ispoštovala sva svoja ranija obećanja data FILUMU, obavezala se da će to činiti i ubuduće u skladu sa mogućnostima grada Kragujevca, ali nekome izgleda odgovara da, iz politikantskih i ko zna kakvih drugih razloga, krivca što se objekat još uvek ne izgrađuje, pripiše Kragujevcu, iako je svima jasno da je Univerzitet u republičkoj nadležnosti. Takva neodgovorna “politika” samo nanosi ugledu Kragujevca i takvi ne misle dobro našem gradu.

  3. Poštujem nastojanja SG Kragujevca da rešava nagomilane probleme Kragujevčana i kragujevačkih institucija, ali, činjenica je da para nema i da koren naše ekonomske besparice leži u našim sistemskim problemima, u velikim problemima u domenu spoljne politike, u ogromnom javnom dugu jer i dalje nemamo snagu da se preorjentišemo na tržišni ekonomski sistem, u potpuno neuspelim projektima departizacije i reforme pravosuđa. Nedavno sam slušala veoma uspešno izlaganje pripadnika Odborničkog kluba SPO – LDP na sednici SG – to su mladi ljudi koji veoma zrelo razmišljaju.

  4. Znam da je grad Kragujevac odlučan da pomogne Filum-u čak je obezbeđena i lokacija za izgradnju. Obezbeđena je jedna petina sredstava , a Republika Srbija treba da obezbedi ostatak sredstava za izgradju fakulteta. Politika grada je jasna, nedvosmislena i za svaku pohvalu. Grad daje punu podršku izgradnji i zgrade FILUM-a i Banke matičnih ćelija. Ako se zaista sve sprovede u delo , kako je i zamišljeno, Kragujevac će postati i bolje mesto za život i stvoriće se brojne značajne prilike za sve sugrađane.

Odgovorite