NS: Umesto sadržaja za mlade ili zelene oaze niče garaža

- -
0

Narodna stranka ističe da je na prostoru iza”Srca”, u ulici Kneza Miloša, trebalo napraviti neki sadržaj za mlade ili park, a ne višespratnu javnu garažu, koja će, kako ocenjuju u NS, u senku staviti desetine prozora i stanova, pa će stanovnicima ovog dela grada zelene površine ostati samo u sećanju.

“Dok po Evropi niču zeleni gradovi, povećava se broj biciklističkih staza, uvodi električni transport, u centru Kragujevca na skoro jednakoj udaljenosti od dve osnovne škole na prostoru gde je nekada bila zelena površina a kasnije privremeni parking, grad Kragujevac umesto prostora za decu i mlade, ili park sa drvećem gradi monumentalni objekat koji će pored svih ostalih namena u senku staviti desetine prozora i stanova”, ističu u Narodnoj stranci.

Iz te stranke kažu da su analizirajući dostupne podatke došli do zaključka da cena izgradnje garaže po metru kvadratnom iznosi oko 450 evra.

“Mi tražimo odgovor od nadležnih na pitanje odakle ovaj iznos ako stručnjaci iz oblasti građevine govore da je cena izgradnje luksuznog stana do 450 evra po kvadratu. Takođe, za razliku od stana garaža nema bočne zidove, fine završne radove, gusto sprovedenu instalaciju, skupe prozore i stolariju
i slično. Pored toga, investitor stambene zgrade ima obavezu da kupi građevinsko zemljište za objekat koji gradi dok grad za svoju investiciju dobija besplatno građevinsko zemljište površine oko 12 ari”, navode u NS.

Iz te stranke takođe traže odgovor od nadležnih na pitanja da li je postojala kompanija iz Kragujevca koja je mogla da bude nosilac posla ili je
morao na tenderu posao da dobije austrijski Štrabag, u Srbiji poznata firma koja je radila rekonstrukciju Trga republike, izgradnju stambenih zgrada u Beogradu na vodi, da li je u najavljenom bloku zgrada predviđena zelena površina koja će zauzimati minimum 10% od površine parcele, kao i da li će predviđeni broj automobila dovesti do povećanja zagađenja vazduha u ovom delu grada?

Narodnu stranku zanimaju i odgovori da li su ispoštovani svi standardi protivpožarne zaštite, da li je prema važećem generalnom urbanističkom planu dozvoljena izgradnja objekta ovih dimenzija na postojećoj lokaciji, kao i da li je tačno da su stanari kojima će garaža zakloniti prozore već počeli da prodaju stanovo, što će, verovatno dovesti do pada cena nekretnina.

Uz to, u ovoj stranci se pitaju i da li će biljke koje će biti posađene u žardinjerama po zidovima biti dovoljna zaštita od izduvnih gasova i da li će okolne fasade ostati neoštećene, kao i da li je na postojećoj lokaciji mogla da se napravi podzemna garaža iznad koje bi se nalazila zelena površina, igralište za decu i sličnih sadržaja za decu i mlade.

Nema komentara

Odgovorite