Milenić: Efikasnost i reprezentativnost – prioritet Skupštine grada

- -
0

sasa milenicNa konferenciji za novinare u susret redovnoj XXII sednici gradskog parlamenta koja je zakazana za 8. septembar, Saša Milenić, predsednik Skupštine grada, rekao je da elementarna politička praksa pokazuje da u slučaju nestabilnosti taj parlament proređuje zasedanja.

On je dodao da o potpunoj političkoj stabilnosti i skupštinskoj većini u Kragujevcu svedoči podatak da su odbornici od početka godine zasedali skoro 30 puta, što na redovnim i na sednicima po hitnom postupku ili svečanim sednicama.

– U prilog tome ide da je zakonski minimum jedna sednica u tri meseca ili četri sednice godišnje. Osnovni ciljevi Skupštine grada su održavanje potrebne efikasnosti i reprezentativnosti, kako građani i život Kragujevca ne bi čekali na glomaznu i pozamašnu skupštinsku proceduru u odvijanju izvršnih poslova od značaja za svakodnevni život grada – izjavio je Milenić.

On je dodao da predstojeća sednica ima dve osnovne teme.

– Prva tema je odluka o konsolidaciji i odnosi se na suštinske reformske odluke Skupštine grada kojom se Kragujevac svim izvršnim naporima i kompetencijama, u uslovima potpune ekonomske destabilizacije života i privrede u Srbiji, bori za očuvanje vitalnih funkcija. Ceo niz urbanističkih i odluka iz komunalne delatnosti mogu se tretirati kao segmenti u sprovođenju politike zasnovane na odluci o konsolidaciji. Drugi tematski tok čine odluke koje su vezane za realizaciju koalicionog sporazuma Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke. Kada su te dve partije predstavljale svoj sporazum najavljeno je da će sukcesivno biti realizovan u toku niza redovnih zasednja gradskog parlamenta. Imaćemo na dnevnom redu i odluke o izboru i imenovanju – kazao je Milenić.

On je izrazio žaljenje što je „politička reprezentativnost ugrožena čaršijskim pričama i neprincipijelnim delovanjem Gradskog odbora Srpske napredne stranke koji izvan parlamentarnog života poziva parlamentarne stranke, odborničke grupe i odbornike na neko paralelno usaglašavanje“.

Milenić je demantovao „čaršijske priče“ da će podneti ostavku na funkciju predsednika Skupštine grada i biti imenovan za zamenika gradonačelnika Kragujevca.

– Stvarni razlog zbog čega bih podneo ostavku izvan volje većine mogao bi da bude samo zahtev moje stranke Zajedno za Šumadiju, koja to od mene nije tražila – izjavio je Milenić.

Predsednik Skupštine grada je obavestio medije da je napisao apel koji će biti upućen svim internacionalnim i inostranim adresama u Beogradu sa kojima grad Kragujevac ima partnerstvo, od Saveta Evrope, OEBS-a do ambasada SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Slovačke i Poljske.

Povod za to je jučerašnji informativni razgovor u Policijskoj upravi, na koji su po nalogu tužioca, pozvane tri odbornice, a na osnovu navodno anonimne prijave, da su svoju moralnu čvrstinu zasnovale na korupciji zato što ne žele da napuste listu sa koje su izabrane.

– Uz sve to želim opširinije da obavestim naše partnere o metodama državnog programa upodobljavanja lokalnih samouprava propagandnim sredstvima, informativnim blokadama, projektnom i finansijskom zanemarivanju, permanentnim inspekcijskim kontrolama i nadzoru, kojima smo kao lokalna samouprava svakodnevno izloženi – zaključio je Milenić.

Nema komentara

Odgovorite