Milenić: Država duguje Kragujevcu više nego što su njegove celogodišnje optimalne potrebe

- -
0

sasa milenicNa jučerašnjoj konferenciji za medije, potpredsednik Inicijativnog odbora Zajedno za Šumadiju, Saša Milenić, rekao je da da država duguje Kragujevcu više nego što su njegove celogodišnje potrebe.

On je dodao da se alarmantnom stanju ekonomije u Srbiji pridružuje, kako to obično i biva, čitav niz društvenih i političkih problema koji rapidno rastu.

– Posebno ističemo uznemirujući pad standarda lokalne samouprave. Finansijski fijasko funkcioniše kao generator ubrzanja raspada ustavnog prava građana na lokalnu samoupravu. Za taj opasni trend direktno je odgovorna politika vlade i državnog vrha Republike. Srbija postaje nadrealna zemlja čuda, jer je njen javni život zasnovan na paradoksima – rekao je Milenić.

Prema njegovim rečima nikada Vlada Srbije nije uživala otvoreniju podršku Evrope, nikada Srbija nije bila bliža EU i otvorenija u proklamaciji evropskih ciljeva, i paradoksalno: evropske vrednosti nikada nisu bile dublje potisnute i zanemarene u javnom životu društva.

– Prva takva vrednost koja je sistematski podlokavana u dvoipogodišnjem periodu naprednjačke vlasti jeste pravo građana na lokalnu samoupravu. Jedna od prvih mera novih naprednjačkih vlasti u Srbiji bilo je sistemsko kresanje budžetskih prihoda samoupravama. Nedugo zatim, vlasti države su javno proklamovale princip upodobljavanja lokalnih i pokrajinskih vlasti, direktno se time rugajući Ustavu Srbije i pravnom poretku Republike. Ministar Tasovac je pod čarobnom formulom da „ne može svako mesto koje ima železničku stanicu samim tim dobiti i neki festival“, kulturnu politiku Srbije formulisao kao ekskluzivni interes i diskreciono pravo Beograda – kazao je Milenić. – Premijer se hvali kako će lokalne i regionalne televizije privatizovati, s obrazloženjem da se država povlači iz medija, pa ostaje nejasno: kada medije lokalnih samouprava proglašava državnim vlasništvom je li on neznalica koja ne razume koncept imovine lokalnih samouprava ili cinik koji demonstrira bahatu moć, jer mu se tako može. Nad lokalnim samoupravama se kao onaj poslovični zec naoštrio i mlađani ministar Krstić pa je već poručio da ubuduće država neće ni da ih finansira nego će same morati da se snalaze. Da je ustavni koncept lokalne samouprave razoren od strane vlade i državnih vlasti Srbije to je jasno i u svakodnevnom životu.

Prema njegovim rečima Kragujevčani to osećaju svakodnevno jer su standardi izuzetnosti, po kojima je ZZŠ vodila ovaj grad, ne samo devalvirani i onemogućeni, već se i elementarne funkcije otežano ispunjavaju.

– Činjenice su neumoljive: država duguje više Kragujevcu nego što je, ne tek javno zaduženje grada, nego više nego što su njegove celogodišnje optimalne potrebe. Objektivno, od naprednjačke politike zatiranja lokalne samouprave i jačanja državnog centralizma i beogradske metropolizacije, najteže su stradale najambicioznije lokalne samouprave, one najpreduzetnije, koje su se same snalazile, što bi rekao Krstić. Kragujevac je u ovoj godini, u jeku ekonomske krize i finansijskog fijaska, uspeo da smanji sopstveni javni dug za oko dva miliona evra, pa čak i da realizuje jednu kapitalnu investiciju: moderni objekat hitne pomoći. Država, sa svoje strane, ne da nije dala žutu banku za izgradnju ovog doprinosa narodnom zdravlju, nego nije htela ni da oprosti PDV, pa se lokalna samouprava zadužila za oko 300 miliona dinara samo da bi platila državi što se drznula da unapređuje zdravstvo Šumadije – istakao je Milenić.

On je zaključio da vlada Srbije ne traži od lokalnih samouprava da se snalaze nego da odustanu od lokalne politike razvoja i da se pretvore u državni instrument vladine politike.

– Vlada ne kaže samoupravama „Snalazite se!“ nego „Ruke dole!“. Da je politika SNS-a ona ista stara politika metropolizacije i državnog centralizma, bez trunke novih evropskih primesa, najilustrativnije potvrđuje nedavni bilbord objavljen Srbiji sa kojeg Vlada poručuje naciji: „Slavimo Beograd!“. Vreme za slavlje, vreme je da se uzmemo u pamet, jer je đavo odneo šalu. ZZŠ je otvorena preko celog dana za prikupljanje potpisa za registraciju stranke i za okupljanje snaga za novu politiku Srbije – naglasio je Milenić.

Nema komentara

Odgovorite