“Kragujevačka priča” predstavila svoj politički manifest

- -
0

Građanski pokret “Kragujevačka priča” predstavio je politički manifest pod nazivom “Razlog Kragujevca” i pozvao sve gradske demokratske političke organizacije, udruženja građana, neformalne grupe i nezavisne pojedince da se okupe oko ovog dokumeta i podrže ga.

“Nažalost, kragujevačka politička praksa je odustala od razmene političkih mišljenja i ideja. Gotovo da ne postoje organizacije koje su izašle sa bilo kakvom konkretnom izbornom ponudom pred građane. Najveci broj njih nema ni jedno slovo izbornog programa na papiru I postavlja se pitanje za šta konkretno traže podrsku građana na izborima i zbog čega uopšte učetvuju ”, navodi se u saopštenju “Kragujevačke priče”.

Iz tog građanskog pokreta ističu da su zato, u želji da se politički život u gradu normalizuje i modernizuje, kandidovali manifest “Razlog Kragujevca”, koji sadrži odgovore na ključne probleme koji razaraju grad već godinama.

“Uređen sistem lokalne samouprave, reforma komunalnog sistema, otvoreno tržište zasnovano na tržišnoj preduzetnosti I slobodnoj konkurenciji, obnova principa javnosti, slobode mišljenja I izražavanja, kulture rasprave I dijaloga, konkursa I javnih poziva, pluralizma razlika I tolerancije na različitost, zatim minimalizacija administrativnih zahteva, uređen sistem poreza naknada i taksi, samo su neki od delova ovog političkog dokumenta koji je inicijalna programska platforma za izazak kragujevačkog stanovništva iz besmisla u kojem se trenutno nalazi”, poručuju iz “Kragujevačke priče”.

Oni dodaju da je najprirodnije da predestavljanje političke platforme u izbornoj kampanji bude svakodnevnica u svakom ozbiljnom gradu i da se građani na izborima na osnovu njih opredeljuju.

“Nažalost, politička scena u Kragujevcu je odustala od ovakve prakse. Mnoge političke organizacije koje pretenduju da vode ovaj grad ne nude nikakva rešenja I ne žele da učetvuju u sučeljavanju političkih ideja i razmeni pollitičkih mišljenja iz jednostavnog razloga – zato što ga ni nemaju! Građani se necivilizovano privode da daju svoj potpis i podršku, i mnogi, opterećeni svojim problemima i brigama, ali i pod dejstvom ucena u tome nerado učetvuju ne znajuci ni koga ni šta podržavaju. Vreme je da prekinemo sa ovakvom praksom jer ona ne donosi ništa dobro, ni gradu ni pojedincima koji u tome učestvuju”, smatraju u “Kragujevačkoj priči”.

“Razlog Kragujevca” je, kako je navedeno u saopštenju, politička platforma koja obuhvata ključne probleme grada Kragujevca kao i koncept i rešenja za prevazilaženje situacije u kojoj se nalazimo.

“To je dokument koji bi trebalo da okupi sve građanske i demokratske snage u gradu, kako bi smo svi zajedno od sredine u kojoj živimo počeli da stvaramo moderan, evropski grad”, poručuju iz “Kragujevačke priče”.

Necemo odustati od namere da od svog grada stvaramo gradjansku, civiliyovanu I modernu sredinu.

Nema komentara

Odgovorite