DS: Kragujevac na korak od „grčkog scenarija“

- -
1

demokratska_strankaGradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu ponovo je upozorio na dugogodišnje neodgovorno ponašanje lokalne vlasti prema budžetu.
– Jasno je da mi ne možemo da sprečimo donošenje štetnih odluka Skupštine grada, kao što je bila i poslednja odluka o zaduživanju. No naša obaveza je da kragujevačkoj javnosti na takve stvari ukazujemo, pa ćemo to učiniti danas, ali i ubuduće.
Procena je da se u ovom trenutku samo od strane gradske uprave duguje po raznim osnovama preko 2,5 milijarde dinara, što zajedno sa kreditima čini jedan ceo godišnji budžet. Upozorili smo da lokalna vlast bukvalno urušava dobavljače, među kojima su i javna komunalna preduzeća koja se na taj način vode u stečaj, a grad Kragujevac u bankrot po „grčkom scenariju“.
Osim toga što se gradska vlast olako zadužuje, ona je taj način ponašanja nametnula i svojim javnim preduzećima, koja u nemogućnosti da održe tekuću likvidnost ulaze u skupe kratkoročne kredite. To je danas i legalizovano izmenama Odluka o osnivanju javnih preduzeća, u koje je uključena odredba koja to omogućava. No i ova odredba je ostala nedorečena jer ne utvrđuje nadležnost organa koji je ovlašćen da donese odluku o zaduživanju. Sigurno je samo to da sva zaduženja javnih preduzeća posredno opterećuju grad, kao njihovog osnivača i garanta duga.
Kragujevačka javna preduzeća su se već zaduživala zbog održavanja tekuće likvidnosti. Samo u prošloj godini su uzeti krediti u ukupnom iznosu od 641 milion dinara, od čega je alarmantno zaduživanje JSP „Kragujevac“, koje je uzelo devet kratkoročnih kredita u ukupnom iznosu od 94 miliona dinara. Posebno ukazujemo i na JKP „Vodovod i kanalizacija“ koje se zadužilo 450 miliona dinara. Trend olakog zaduživanja se nastavlja i u ovoj godini, jer su pomenuta preduzeća ušla u nova zaduživanja, Stambeno sa 10 miliona, a Vodovod sa 200 miliona. I neka druga preduzeća ne gube vreme pa su se zadužila za dodatnih 43 miliona dinara ( Tržnice i Gradska groblja).
Posebno zabrinjava činjenica da se zadužuju JKP koja nemaju značajne materijalne troškove poslovanja, pa se postavlja logično pitanje za koje namene su njima potrebni krediti. Radi se očigledno o nenamenskom trošenju novca i prezaduživanju preduzeća koja bi po svojoj suštini morala biti čist izvor prihoda.
Slučaj JKP „Vodovod i kanalizacija“ je posebna priča imajući u vidu da ovo preduzeće ima ogromne obaveze prema dobavljačima, da je već prezaduženo, i pritom ima oko 750 radnika. Od 2004. godine, od kada je ova politička garnitura na vlasti pa do danas, ovo preduzeće je zaposlilo 324 radnika, od čega je 20 radnika primljeno nakon poslednjih lokalnih izbora. Ako postavimo retoričko pitanje, kako će se finansirati ovo preduzeće, odgovor je jasan: povećanjem cena usluga, koje su i u ovom trenutku među najskupljim u Srbiji i novim zaduživanjem.
Drugi katastrofalan slučaj je Energetika, koja je indirektno pod ingerencijom grada, u kojoj je dug preko 6 milijardi dinara, od čega se samo za struju duguje dve i po milijarde. Energetika mimo zakona dva puta u poslednja tri meseca podiže cenu grejanja bez odluke Gradskog veća i o tome ne obaveštavanja svoje potrošače. Ovo preduzeće, takođe, već dve godine radnicima ne uplaćuje doprinose za plate, čime zloupotrebljava status preduzeća u restrukturiranju.
Ponavljamo da ćemo i dalje ukazivati na sve štetne poteze lokalne vlasti, svesni da je svaka šteta naneta gradu istovremeno nekome korist, ali to prepuštamo nadležnim institucijama – navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

1 komentar

  1. Sve je tacno.ali i dos je to isto radio kad je bio na vlasti.naravno verku je ovo druga vlast,on i ovi njegovi Boga se ne plase,iako on nosi Brojanicu i vrti njom po ceo dan.znam samo da smo pukli nacisto kao grad,a da su “sef” i njegovi puni ko brod,a da li su to posteno stekli pokazace policija i sud.

Odgovorite