Izbori 2016: LDP i SPO održavaju partnerski odnos

- -
0

boris kovacevic milan urosevic ldp spo

Da li će politički savezi u Kragujevcu, uoči lokalnih izbora, biti ogledalo dogovora opozicije na republičkom nivou, pitanje je na koje niko još uvek ne može da ponudi dovoljno pouzdan odgovor. U istraživanju, koje je Ritam grada nedavno sproveo, politički prvaci grada na Lepenici nisu optimisti po pitanju stvaranja jakog političkog bloka.

Nedugo potom, nakon prvog sastanka opozicije u Beogradu, gde je dogovoreno da će se nastaviti sa pregovorima, stranka bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića oglasila se saopštenjem, kojim je dovedena u pitanje iskrenost Borisa Tadića, na šta je novo rukovodstvo Socijaldemokratske stranke odgovorilo već narednog dana. Mesta optimizmu, po ovom pitanju, bar kada je reč o lokalu – nema.

No, ionako već složenu situaciju, dodatno je zakomplikovala izjava Borisa Kovačeveća, koju je ispred kragujevačkog LDP-a, stranke sa velikim kaoalicionim potencijalom, dao jednom lokalnom mediju u kojoj se navodi da je najpoželjni partner LDP-a, niko drugi do SPO – stranka Vuka Draškovića, sa kojom se LDP već jednom (2012. godine) izborio za cenzus.

U razgovoru sa predstavnicima sedme sile, Kovačević nije isključio ni saradnju sa ostalim proevropskim strankama. On je, tom prilikom istakao da LDP u Kragujevcu nije uslovljen nacionalnom koalicijom, te da će kriterijum za izbor koalicionog partnera na lokalu biti slaganje u mišljenjima o tome u kom se pravcu Kragujevac treba razvijati u budućnosti.

Komentar, odnosno potvrdu iznetih saznanja potražili smo upravo od Borisa Kovačevića koji izveštavanje o već izvesnom predizbornom savezu sa Srpskim pokretom obnove nije ni potvrdio, ni demantovao. On je u izjavi za Ritam grada ponovio da kragujevački ogranak LDP-a nema direktive iz Beograda, te istakao da će se po pitanju predizbornih koalicija tek razgovarati. U vezi sa tim razgovorima, lider kragujevačkih liberala rekao je da je prirodno da se razgovori na tu temu otpočnu sa dosadašnjim koalicionim partnerom (SPO), ali da generalno uzev, kao saveznika na predstojećim lokalnim izborima, kragujevački LDP vidi i Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića.

Odgovor na pitanje mogućeg koalicionog saveza na relaciji LDP-SPO, potražili smo i na drugoj strani, od prvog čoveka kragujevačkog SPO, Milana Uroševića.

– Saradnja sa LDP-om nije prestajala od prvog trenutka, pa do danas. Naši odnosi su više nego partnerski. Stranke čine ljudi, a mi ponajbolje odnose imamo sa ljudima iz LDP-a. Što se izlaska na izbore tiče, SPO je stava da na izbore izađe samostalno i da se na taj način odmeri sa ostalim političkim činiocima. Očekujemo polarizaciju biračkog tela, na SNS i ZZŠ, ali tu vidimo i prostor za trećeg – Srpski pokret obnove – rekao je Urošević u izjavi za portal Ritam grada.

Prve razgovore i moguće dogovore, treba uskoro očekivati, a Ritam grada će Vas i nadalje redovno informisati o političkim zbivanjima u našem gradu.

Nema komentara

Odgovorite