Hteli poslovnik sličan republičkom, pa odustali

- -
0

Predložena promena poslovnika gradske skupštine ipak neće biti usvojena, jer je predlagač odbornička grupa Srpske napredne stranke odustala. Zvanično, predlagač priprema novu verziju, dok se nezvanično saznaje da nema saglasosti unutar vladajuće koalicije.

Naime na danas održanoj sednici komisije koja je trebalo da predloži odluku o izmenama o dopunama Poslovnika Skupštine grada, Srpska napredna stranka odustala je od sopstvenog predloga. Komisija je formirana na sednici Skupštine grada održanoj u februaru ove, a predložene izmene Poslovnika trebalo je dodatno da obesmisle rad kragujevačkog parlamenta.

Najveće izmene odnosile su se na takozvani radni kvorum, odnosno potreban broj odbornika u skupštinskoj sali da bi se rasprava odvijala. Predložen kvorum od jedne trećine, odnosno 29 odbornika tumačio se činjenicom da je vladajuća većina često imala problem sa brojem prisutnih odbornika, pa su opozicione partije povremeno morale da daju kvorum da bi se sednice uopšte održavale.

Druga predložena izmena odnosila se na takozvani sat za glasanje. Po ugledu na republički parlament, u kome postoji dan za glasanje, u Kragujevcu je predložen sat. U praksi bi to značilo da se sednice Skupštine održavaju bez rasprave, sa kvorumom od 29 odbornika, a teoretski je bilo moguće da se sat za glasanje odredi i u večernjim časovima, kada bi se dizale ruke po partijskoj direktivi.

Opozicione odborničke grupe – Šumadijska regija Pokret slobodnih građana, Pokret za naš grad i Liberalno demokratska partija, bile su protiv ovih izmene, pošto su ih ocenile kao “obesmišljavanje parlamenta”. Na današnjoj sednici, četvrtoj koja je održana, članovi Komisije obavešteni su da je odbornička grupa Srpske napredne stranke odustala od izmena Poslovnika i da će se “krenuti u izradu novog”. Pojedini članovi Komisije kažu da je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović “delovao iznenađeno” ovom odlukom koalicionih partnera, a poznavaoci kragujevačkih političkih prilika to tumače kao još jedan pokazatelj neslaganja unutar vladajuće koalicije.

Nema komentara

Odgovorite